Čína posílá Mexičany držené v karanténě zpět do vlasti

Ženeva/Peking - Speciální letadlo dnes z Mexika dorazilo do Šanghaje, aby odtud odvezlo desítky Mexičanů, které čínské úřady kvůli hrozbě chřipky drží v karanténě. Peking naopak vyslal své letadlo do Mexika, aby se mohli vrátit čínští občané, kteří uvázli v Mexiku. Mexiku se zdají taková opatření přehnaná a žádá vysvětlení. Prasečí chřipka byla podle WHO dosud potvrzena ve 21 zemích. Celkem zdravotníci evidují 1124 pacientů nakažených virem H1N1. Nové případy dnes nahlásila Jižní Korea a Německo.

Čínské úřady zavedly důkladná bezpečnostní opatření kvůli obavám ze šíření mexické chřipky. V Šanghaji skončilo v preventivní karanténě celkem 71 Mexičanů, a to i přesto, že nikdo z nich neměl příznaky infekce. Speciální autobusy nebo sanitky dnes dopraví turisty z karantény na letiště, odkud poletí zpět do vlasti. Druhá velká skupina mexických občanů pobývá v Pekingu, další jsou pak v jihočínském Kantonu a v Hongkongu. 

Mexiku ale takové kroky připadají přehnané. Mexická ministryně zahraničí Patricia Espinosová obvinila Čínu z diskriminace. Peking na to odvětil tím, že jde jen o nutné zdravotní opatření. Vysvětlení žádá i Kanada. V karanténě totiž zůstalo dvacet kanadských studentů a jejich profesor.

Čínské úřady se brání, že o lidi v karanténě je dobře postaráno, každý den prý dostávají květiny a ovoce, navíc pobývají v nejlepších hotelových pokojích. „Uvěznění“ lidé ale oponují, že se cítí jako ve vězení. V hotelu prý kvůli hrozbě infekce vypnuli klimatizaci. „Je to, jako bychom se stali obětí únosu,“ popsal podmínky jeden z mexických turistů. 

Třetím dnem setrvává v plánované týdenní karanténě i 274 lidí v hotelu v Hongkongu, kde pobýval nakažený mexický turista. Jako náplast dostanou hosté od zdejších úřadů vstupenky do Disneylandu, navíc jim i pobyt v hotelu zaplatí. 

Virus A/H1N1 byl na čínském území zatím potvrzen v jediném případě, a sice u pětadvacetiletého Mexičana, který přiletěl ve čtvrtek přes Šanghaj do Hongkongu. Někteří z mexických občanů držených karanténě s ním cestovali v jednom letadle.

  • Speciální letadlo dnes z Mexika dorazilo do Šanghaje, aby odtud odvezlo desítky Mexičanů, které čínské úřady kvůli hrozbě chřipky drží v karanténě. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/843/84279.jpg
  • Úřady vyhlásily hromadnou karanténu v hongkongském hotelu Metropark. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/838/83701.jpg
Vydáno pod