Haag v odvolacím řízení zpřísnil trest za masakr ve Vukovaru

Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) při odvolacím řízení výrazně zpřísnil trest z pěti na 17 let vězení pro bývalého důstojníka jugoslávské armády Veselina Šljivančanina a potvrdil dvacetileté odnětí svobody pro jeho tehdejšího nadřízeného Mileho Mrkšiče. Odsouzeni byli za to, že v roce 1991 umožnili mučení a zabití nejméně 194 Chorvatů ve Vukovaru dobytém Srby. Původní tresty udělené před dvěma lety vyvolaly v Chorvatsku pobouření jako příliš mírné. Události z Vukovaru jsou považovány za jedny z nejbrutálnějších, k nimž během války v Chorvatsku (1991-1995) došlo.

Mrkšiče v září 2007 odsoudil ICTY za to, že masakry zajatých Chorvatů umožnil. Šljivančanin tehdy dostal pětiletý trest vězení za napomáhání k mučení. V ostatních bodech obžaloby ho ICTY zprostil. Tribunál také osvobodil třetího důstojníka z takzvané vukovarské trojky Miroslava Radiče. Zejména pětiletý Šljivančaninův trest a Radičovo osvobození však v Chorvatsku vyvolaly vlnu nevole. Nesouhlasila s ním ani obžaloba, která se odvolala. Požadovala odsouzení trojice k doživotnímu vězení.

Tehdejší jugoslávská armáda a srbské jednotky na podzim 1991 dobyly po těžkých bojích východochorvatský Vukovar. Po kapitulaci chorvatských ozbrojených sil se mnoho Chorvatů uchýlilo do tamní nemocnice. Mrkšić poté nařídil převézt 400 mužů z nemocnice do nedaleké obce Ovčara. Na zdejší farmě byli v nelidských podmínkách vězněni a mučeni.

Šljivančanin, který transport organizoval, se také postaral, aby Červený kříž nemohl na přesun dohlížet. Později stáhl své řádné jednotky a zajatce přenechal srbským milicím. Ty pak podle tribunálu nejméně 194 mužů zavraždily a jejich těla zahrabaly bagrem do společného hromadného hrobu.