Injekčně aplikovaná mužská antikoncepce je na dohled

Peking - Každoměsíční injekce mužského pohlavního hormonu testosteronu snižuje počet spermií. Injekčně aplikovaná antikoncepce pro muže by tak mohla být stejně účinná jako pilulky proti početí pro ženy či kondomy. Při testech v Číně pouze jeden muž ze sta, jimž byl testosteron vpichován, zplodil dítě. Šest měsíců po přerušení této aplikace se počet spermií vrátil k normálu napsal odborný časopis Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Pokud by byly další testy úspěšné, mohla by se metoda začít používat v praxi do pěti let.

Odborníci jsou přesvědčeni, že pravidelná měsíční injekce testosteronu dočasně blokuje produkci spermií, a mohla by proto znamenat zásadní zvrat v kontrole porodnosti. Stoupenci plánovaného rodičovství tuto převratnou novinku uvítali a vyjádřili naději, že testosteronové injekce nabídnou dvojicím pestřejší volbu a umožní mužům vzít na sebe větší díl odpovědnosti za antikoncepci. V současné době nesou toto břímě ženy a muži nemají příliš na výběr. Podle odborníků je však zapotřebí více testů bezpečnosti této metody.

Řada mužů z testování odstoupila

Předchozí snahy o vyvinutí účinné a vhodné antikoncepce pro muže narážely na celou řadu problémů ohledně spolehlivosti a vedlejších účinků, jakými jsou například výkyvy nálad či snížení sexuální touhy.

Ačkoliv injekce nemají žádný vážný vedlejší účinek, téměř třetina z více než tisícovky mužů, kteří se výzkumu trvajícího dva a půl roku zúčastnili, z něj bez uvedení důvodu odstoupila.

„Dvojice, které nemohou nebo nechtějí používat výlučně jen ženskou antikoncepci, mají omezený výběr - vasektomii, kondom nebo přerušovanou soulož,“ konstatoval přední badatel I Čchün-kua z pekingského Národního výzkumného ústavu pro plánování rodiny. „Náš výzkum ukazuje, že mužská antikoncepce může být potenciální novou a fungující alternativou,“ dodal.