Poprvé po třiceti letech nebudou v Baskicku vládnout nacionalisté

Barcelona - Španělské Baskicko se dočkalo politické změny - poprvé od vzniku regionální správy v roce 1980 mu nebudou vládnout nacionalisté. Poslanci vyslovili důvěru samosprávě, kterou vedou socialisté a Lidová strana. Ti už potvrdili, že odloží otázku samostatnosti a zaměří se na ekonomiku a bezpečnost. Teroristická organizace baskických separatistů ETA označila nového premiéra regionu za svůj první terč.

Pro socialistu Patxiho Lópeze hlasovalo 39 ze 75 poslanců baskického parlamentu ve zdejší metropoli Vitorii. Lopéz přislíbil, že bude vládnout pro všechny Basky a skoncuje s politikou konfrontace svého předchůdce Juana Josého Ibarretxeho. Zdůraznil, že jeho hlavním úkolem bude boj proti ETA. Chce dosáhnout míru bez „politické ceny“. Stojí tak na stejných pozicích jako Madrid, který vylučuje jakékoli vyjednávání s ozbrojenou skupinou od té doby, kdy v letech 2006 a 2007 zkrachovaly pokusy o mírové rozhovory.

Padesátiletý boj ozbrojené organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) za nezávislost už připravil o život přes 800 lidí. Samostatný baskický stát by se měl podle ETA skládat ze čtyř španělských provincií Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra a tří francouzských provincií Labourd (Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa).

ETA
Zdroj: ČT24