Somálští piráti si nedají pokoj

Mogadišo - Somálští piráti unesli v Adenském zálivu další nákladní loď. Tentokrát se osm útočníků zmocnilo plavidla Viktoria plujícího pod vlajkou karibského státu Antigua a Barbuda. Na palubě byla desetičlenná posádka, loď směřovala do saúdskoarabského přístavu Džidda. Jiná skupina únosců dnes oznámila, že propustila plavidlo Spojených arabských emirátů.

Německou loď Viktoria přepadla osmičlenná skupina pirátů. Ti zajali destičlennou posádku. Podle BBC únosci zřejmě s lodí odpluli do somálského přístavu Eyl, který pirátům slouží jako hlavní útočiště. 

Jiná skupina pirátů dnes oznámila, že propustila nákladní loď Spojených arabských emirátů, kterou unesli minulý víkend. „Loď jsme propustili před úsvitem, protože jsme zjistili, že její náklad byl určen somálským obchodníkům,“ sdělil jeden z pirátů. Plavidlo přepravovalo mouku, cukr a další zboží k prodeji na trzích. Za jeho propuštění zřejmě nebylo zaplaceno výkupné. 

Útoky pirátů v somálských vodách se letos navzdory mezinárodní flotile válečných lodí, která oblast chrání, znásobily. Piráti v současnosti zadržují kolem dvou desítek lodí. Na výkupném za unesené lodě v Adenském zálivu a v Indickém oceánu získávají miliony dolarů a svými útoky výrazně narušují provoz jedné z nejdůležitějších námořních tras světa.