Do Mexika se vrací normální život, ve Švédsku a Polsku první případ A/H1N1

Mexiko - V Polsku byl dnes potvrzen první případ onemocnění mexickou chřipkou. „Virus H1N1 byl potvrzen u jedné osoby v Polsku. Zdravotní stav pacienta ale není vážný,“ oznámila dnes agentura Reuters. První případ nákazy dnes také potvrdilo Švédsko: na nový virus byla pozitivně testována asi padesátiletá žena. Mezitím se zlepšuje situace v Mexiku, kde otevřely veřejné podniky, které byly kvůli infekci týden zavřené. Na mexickou chřipku zatím na celém světě zemřelo 31 lidí, nakažení se podle nejnovějších informací Světové zdravotnické organizace (WHO) prokázalo u 1517 lidí ve 23 zemích.

V Polsku byl dnes zjištěn první případ onemocnění takzvanou prasečí chřipkou. Virus H1N1 byl potvrzen u osmapadesátileté ženy, která se vrátila ze Spojených států. Lékařské vyšetření proto musí podstoupit i 170 spolucestujících a členů posádky letadla, kterým žena letěla do Varšavy. Pacientka je hospitalizována v nemocnici na jihovýchodě Polska. Její stav není vážný.

V Mexiku se pomalu vrací život do zajetých kolejí. Otevřela většina obchodů, restaurací a kaváren, které museli jejich majitelé zavřít, aby zabránili dalšímu šíření prasečí chřipky.

Mexická vláda plánuje pro tyto lidi daňové úlevy. Zítra by se v zemi měly znovu otevřít univerzity a příští týden i další školy. Prezident Felipe Calderón počítá s kampaní, která má znovu do země přilákat turisty. Právě turistickému průmyslu chřipka nejvíc uškodila, obsazenost hotelů celkově klesla o deset procent a na Yucatánu bylo zrušeno dokonce sedmdesát procent rezervací. Zavedená omezení představovala pro mexické hoteliéry denní ztrátu ve výši 100 milionů dolarů.

Restaurace, bary, kina či divadla v mexické metropoli zely osm dní prázdnotou. Úřady nařídily jejich provozovatelům, aby je zavřeli v rámci prevence šíření prasečí chřipky. Podle epidemiologů ale může být otevření těchto zařízení chyba, protože neexistuje systém, který by pomohl situaci monitorovat a který by varoval, pokud by se nákaza začala znovu šířit. Vláda ale věří, že se situace bude zlepšovat.