Brusel doufá, že Klaus brzy Lisabon podepíše

Brusel - Předseda Evropské komise José Manuel Barroso pozitivně zhodnotil dnešní hlasování Senátu Parlamentu České republiky o Lisabonské smlouvě. Ten dokument 54 hlasy z přítomných 79 senátorů odsouhlasil. Barroso poté oznámil, že věří, že dokument co nejdřív podepíše i český prezident Václav Klaus. Podobné hlasy zní i z Evropského parlamentu.

„Vítám dnešní schválení Lisabonské smlouvy Senátem Parlamentu České republiky, kterým byl dokončen ratifikační proces v Parlamentu České republiky. Výsledek hlasování je odrazem úsilí České republiky o demokratičtější, odpovědnější, efektivnější a soudržnější Evropskou unii,“ prohlásil šéf komise.

„Doufám, že zbývající požadavky vyplývající z Ústavy České republiky i z ústav ostatních členských zemí budou splněny co nejdříve,“ pokračoval Barroso. Vyjádřil tak naději, že Lisabonskou smlouvu co nejdřív stvrdí i český prezident.

„Jsem přesvědčený, že Václav Klaus, český prezident, co nejdříve podepíše ratifikační dokument. Je naší společnou ambicí, aby nová smlouva vstoupila v platnost začátkem příštího roku,“ poznamenal také šéf Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering.

To ale není vůbec jisté. Klaus je totiž odmítavým postojem k Lisabonské smlouvě známý. Dnes ho opět potvrdil, když na tiskové konferenci prohlásil, že zatím nemá podpis dokumentu na programu. Uvedl také, že pokud někteří senátoři nechají přezkoumat Lisabonskou smlouvu u Ústavního soudu, počká na jeho rozhodnutí. Klaus již dříve také naznačil, že bude zřejmě čekat na to, až dokument v druhém referendu potvrdí i Irové, kteří Lisabonskou smlouvu loni v červnu v prvním referendu zamítli.

I přesto ale zní z Bruselu radostné ohlasy. „Ratifikační proces Lisabonské smlouvy pokračuje a jsem šťastný, že smlouva byla schválena přímo zvolenými zástupci v českém Parlamentu,“ uvedl šéf nejsilnější lidovecké frakce v zákonodárném sboru Joseph Daul.

„Navzdory populistickým, zavádějícím a dezinformačním útokům ze strany českých euroskeptiků v době předvolební kampaně přistoupili k Lisabonské smlouvě odpovědně,“ okomentovala to zase europoslankyně Zuzana Roithová.

Klaus by měl smlouvu podepsat krví, říká lídr evropských liberálů

„Václav Klaus by měl nyní text podepsat krví - a před červnovým summitem EU. Nyní potřebujeme jasnost, nikoli další zmatení,“ prohlásil zase lídr liberálů v EP Graham Watson.

„Je to dobrá zpráva pro Evropu. Jsme o krok blíže k tomu, že Evropa získá smlouvu, kterou naléhavě potřebuje k demokratičtějšímu, efektivnějšímu a transparentnějšímu fungování,“ uvedli v prohlášení spolupředsedové frakce zelených v EP Monica Frassoniová a Daniel Cohn-Bendit.

„Avšak ratifikace v českém parlamentu neznamená konec příběhu,“ dodali šéfové zelených vzápětí. „Lisabonská smlouva je nyní v rukách Irska,“ doplnil je další europoslanec z lidovecké frakce Elmar Brok.

Naopak představitelé hnutí Libertas připomněli, že smlouva stále nebyla ratifikována i v Irsku a také v Německu a v Polsku. Podle prohlášení Libertas dnešní rozhodnutí českých senátorů ukazuje, že ačkoli takřka 80 procent českých zákonů přichází z Bruselu, tak Senát nechce, aby Češi mohli mluvit do toho, jak jim Brusel vládne.