Slovensko je pro celistvost Gruzie a zdrženlivost v Kosovu

New York - Slovensko jednoznačně podporuje územní celistvost Gruzie, prohlásil v noci na dnešek slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák při setkání s generálním tajemníkem Organizace spojených národů Pan Ki-munem v New Yorku. V Gruzii, od níž se loni s podporou Moskvy odštěpila proruská Abcházie, by měla i nadále působit mise OSN, z jejíhož mandátu bude jasně vyplývat, že pro mezinárodní společenství je celistvost Gruzie nezpochybnitelná, řekl Lajčák po jednání.

V otázce Kosova, jehož jednostranně vyhlášenou nezávislost na Srbsku zatím Slovensko neuznalo, doporučil zdrženlivost v „umělém urychlování jakýchkoli procesů“. „Bylo by kontraproduktivní v zájmu nějakých konjunkturálních rozhodnutí nebo krátkodobých politických cílů lokálních představitelů přijímat řešení, která by byla nepřijatelná pro druhou stranu,“ řekl. Generální tajemník OSN s tímto stanoviskem podle něho souhlasil. Společně konstatovali, že mise OSN v Kosovu UNMIK má své opodstatnění i poté, kdy v zemi začala působit mise Evropské unie s názvem EULEX, která má Kosovanům pomáhat s rozvojem demokracie a státní správy.

Lajčák se vyslovil pro urychlení ekonomických a sociálních reforem v Bosně a Hercegovině. „Jde o to, dostat ji do standardního evropského rámce a chovat se k ní tak, jak se chováme k ostatním zemím v regionu. Osobně nevidím jinou možnost, jak by mohla země pokročit,“ řekl ministr, který až do svého jmenování letos v lednu zastával funkci vysokého představitele mezinárodního společenství v Bosně.

Pan Ki-Mun podle Lajčáka poděkoval Slovensku za účast na zprostředkovávání dialogu mezi kyperskými Turky a Řeky, jehož další kolo se uskuteční příští týden v Bratislavě. Proces hledání cesty k řešení situace na rozděleném Kypru je slibný a na rozdíl od jiných procesů má vyhlídky na úspěšné dovedení do cíle, citoval Lajčák Pan Ki-Muna.

Generální tajemník OSN podle něho také „velmi pozitivně“ vzpomenul slovenskou iniciativu na pomoc zemím, v nichž skončily ozbrojené konflikty. S projektem reformy takzvaného bezpečnostního sektoru Slovensko přišlo v době, kdy zasedalo v Radě bezpečnosti OSN. „Stále považujeme tuto iniciativu za užitečnou. Slovensko je i nadále připraveno hrát roli jejího sjednocovatele a iniciátora,“ uvedl ministr.

Přivítal, že do této iniciativy vstupuje v době svého předsednictví EU Česká republika, která chystá na druhou polovinu května v New Yorku na toto téma seminář. „Podporujeme jakýkoli vstup do této iniciativy, aktivně ji doporučujeme partnerům hlavně z EU,“ dodal slovenský představitel. Při řešení současné hospodářské a finanční krize má podle Lajčáka OSN mimořádně důležité místo. S generálním tajemníkem se shodl, že světová organizace by měla prosazovat, aby se při řešení nezanedbaly potřeby nejchudších obyvatel planety a aby toto řešení nešlo na úkor závazků mezinárodního společenství při odstraňování bídy a poskytování rozvojové pomoci.

Po jednání v OSN odcestoval ministr Lajčák do Washingtonu, kde se dnes setká s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, bezpečnostním poradcem prezidenta Baracka Obamy Jamesem Jonesem a s představiteli Pentagonu.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/315/31473.jpg
  • Logo EULEXu zdroj: www.eulex-kosovo.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/512/51121.jpg
  • Generální tajemník OSN autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/206/20568.jpg
Vydáno pod