Účet loňského zemětřesení v Číně: 5300 mrtvých školáků

Peking - Při loňském zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan zahynulo celkem 5335 školáků a studentů. Dalších 546 školáků zůstalo po zranění postižených. Oznámily to dnes čínské úřady. Jde o první oficiální statistiku k zemětřesení, které zasáhlo 12. května 2008 jihozápad Číny a při kterém zahynulo téměř 87 000 lidí.

Mohutné otřesy srovnaly se zemí celá města a vesnice. Řada škol skončila v troskách přesto, že okolní budovy otřesům odolaly. To vyvolalo silnou vlnu kritiky, podle níž byly školy postaveny z nekvalitních materiálů.

Rodiče, kteří přišli o své jediné dítě, se demonstracemi dožadovali vyšetření otázky, proč školy postavené ze železobetonu spadly, zatímco jednoduché budovy nikoli.


Požadovali, aby státní orgány určily viníky, potrestaly je a nezametly věc pod koberec jako obvykle. Situace byla vnímána jako citlivá zejména proto, že podle pravidel platných v Číně ve snaze zabránit populační explozi, smějí mít rodiče pouze jediné dítě. Úřady už loni slibovaly, že rodiny, které při zemětřesení přišly o své dítě, mohou mít další.