Evropské deníky vítají české schválení Lisabonu

Praha - Jako úspěch odstupujícího premiéra Mirka Topolánka, vítězství rozumu či odstranění největší překážky ratifikace dnes hodnotí evropské deníky středeční schválení Lisabonské smlouvy českým Senátem. Zároveň ale připomínají, že dokument upravující fungování rozšířené EU musí ještě posvětit Irové v opakovaném referendum a podepsat ho musí euroskeptický český prezident Václav Klaus. V jeho případě ale některá média hovoří o pouhé formalitě.

Německý tisk považuje rozhodnutí českých senátorů za vítězství rozumu, které odvrátilo další poškození pověsti České republiky. „Evropa si může hluboce oddechnout. Lisabonská reformní smlouva teď má reálnou šanci na to, aby v dohledné době vstoupila v platnost,“ konstatuje Süddeutsche Zeitung. Podle mnichovského listu zákonodárce přesvědčila obava z odpovědnosti za zkrachování evropské smlouvy a z politické izolace, do níž by se pak Česko dostalo.

V centru pozornosti britských médií je Klausův přetrvávající odpor proti Lisabonské smlouvě. Například The Independent interpretuje prezidentův postoj titulkem „Klaus vetuje české schválení Lisabonské smlouvy“. Podle listu tak Klaus vytvořil další překážku plánům na reformu unie.

Francouzský Le Figaro zdůraznil, že Topolánek k protlačení smlouvy použil zastrašovací metody, když varoval před další ostudou ČR na evropském fóru a návratem do ruské sféry vlivu. „Využil stejný recept jako francouzští zastánci (evropské) ústavy v roce 2005: předpověděl potopu v případě záporného hlasování,“ napsal deník. Zatímco ve Francii tento postup před čtyřmi roky neuspěl, v Česku zafungoval, dodal Le Figaro.

Polský tisk považuje souhlas českého Senátu s reformním dokumentem hlavně za Topolánkův úspěch. „Mirek Topolánek může odejít z čela země se zdviženou hlavou,“ píše Dziennik, podle nějž je to Topolánkovo symbolické vítězství nad Klausem, „který se nemalou měrou přičinil o pád české vlády“. Odcházejícího premiéra ocenila i Gazeta Wyborcza, podle níž byl jediným člověkem, který mohl senátory přesvědčit, aby hlasovali pro.

Vydáno pod