Bývalý kosovský premiér Çeku vypovězen z Kolumbie

Bogotá - Kolumbijské úřady nařídily bývalému předsedovi kosovské vlády Agimovi Çekovi, aby opustil zemi, což také expremiér udělal. Do Kolumbie dorazil před čtyřmi dny, aby se tu zúčastnil mezinárodního semináře o demobilizaci a odzbrojení, sdělila kolumbijská tajná policie DAS. Srbsko hledá Çeka na základě zatykače kvůli podezření ze spáchání válečných zločinů. Srbské úřady požádaly Kolumbii, aby bývalého kosovského premiéra zatkla, což ale kolumbijské zákony neumožňují.

Kosovský expremiér se proti vydanému zatykači ohradil. „Kolumbijské úřady obdržely od Srbska žádost, aby mě zatkly a vydaly do Srbska,“ řekl Çeku agentuře Reuters telefonicky z Francie. „Je to nezákonný zatykač. Byl bych opravdu překvapen, kdyby někdo této žádosti vyhověl. Interpol to stále ještě řeší, protože ví, že Srbsko nemá nad obyvateli Kosova žádnou pravomoc,“ dodal. „Obdržel jsem písemný příkaz k opuštění země. V příštích deseti letech nebudu smět Kolumbii navštívit.“

Çeku byl za ozbrojeného konfliktu mezi kosovskými Albánci a srbskými silami v Kosovu v letech 1998 až 1999 velitelem povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK). Srbsko jej hledá kvůli údajným válečným zločinům páchaným na Srbech a dalších příslušnících nealbánských národností.

Vydáno pod