Itálie poprvé vrátila do Libye nelegální imigranty

Řím - Historický den v boji proti nelegální imigraci - tak komentoval italský ministr vnitra Roberto Maroni návrat více než dvou stovek uprchlíků do země jejich původu. Itálie nepřijala 227 utečenců z Libye a odvezla je zpět. Je to poprvé, co libyjské úřady své běžence přijaly. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) to ale znepokojilo, stejně jako humanitární organizaci Lékaři bez hranic. Považují to za porušení mezinárodního práva.

Tři plavidla italského námořnictva dnes získala povolení vplout do přístavu v libyjském Tripolisu, kam uprchlíky vrátila. „Okamžitá repatriace nelegálních imigrantů zachycených u libyjských břehů může být zvratem v boji proti tomuto jevu,“ zdůraznil Maroni a vyjádřil naději, že v nejbližších dnech budou moci vyplout společné italsko-libyjské námořní hlídky.

UNHCR ale soudí, že někteří z vrácených imigrantů mohli být legitimními uchazeči o politický azyl, ale nebyli ani přijati. Organizace Lékaři bez hranic uvedla, že nucená a cynická repatriace odporuje mezinárodním zákonům.

V rámci dohody mezi Římem a Tripolisem z loňského srpna se libyjské úřady zavázaly posílit boj proti nelegální migraci, především prostřednictvím společných hlídek na moři. Podle Maroniho dohoda stanoví, že společné hlídky začnou 15. května, po krátkém výcviku libyjských posádek na italských plavidlech.

Drtivá většina všech běženců, kteří připlouvají k italským břehům, vyráží od Libye. Loni k italským břehům dorazilo podle ministerstva vnitra 36 900 imigrantů, o 75 procent více než v roce 2007.