Lavrov jednal v USA s Clintonovou o jaderné bezpečnosti

Washington - Nedávné rozpory mezi Moskvou a Washingtonem kvůli Gruzii nebudou stát v cestě rusko-americkým rozhovorům o kontrole zbraní. Shodli se na tom dnes ve Washingtonu ministři zahraničí USA a Ruska Hillary Clintonová a Sergej Lavrov, který je na návštěvě Spojených států. USA a Rusko se nicméně nadále neshodují v některých otázkách včetně postoje vůči jaderným ambicím Íránu či systému protiraketové obrany, jehož prvky mají být umístěny v Česku. Šéfové diplomacií obou zemí jednali hlavně o možnostech, jak vybudovat pevnější americko-ruské vztahy, a o způsobech, jak zabránit šíření jaderných zbraní ve světě.

„Myslím, že je překonaným konceptem říkat, že pokud spolu nesouhlasíme v jedné oblasti, nemůžeme spolupracovat v jiné oblasti zásadního významu. To není náš způsob myšlení,“ řekla Clintonová na tiskové konferenci po setkání s Lavrovem. „Jediná věc, kterou mohu doplnit, je to, že snížení počtu strategických zbraní je úkol příliš důležitý jak pro Rusko, tak pro Spojené státy i pro zbytek světa, aby si ho jakýkoli režim, který na světě existuje, bral coby rukojmí,“ uvedl Lavrov. Během setkání s Clintonovou zopakoval ruský nesouhlas se sankcemi EU a USA proti Íránu a trval na tom, že podobné akce by měly být koordinovány v rámci Rady bezpečnosti OSN.

Clintonová se s Lavrovem setkala už podruhé; jejich první jednání v březnu v Ženevě znamenalo prolomení ledů v podobě symbolického zmáčknutí tlačítka pro opětovné nastartování americko-ruských vztahů po jejich obtížné etapě za předchozí vlády prezidenta George Bushe.

Symbolické tlačítko nové éry rusko-amerických vztahů, které v Ženevě společně stiskli ministři zahraničí Ruska a USA Sergej Lavrov a Hillary Clintonová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod