V Kanadě zemřel první člověk na prasečí chřipku

Calgary (Kanada) - V Kanadě zemřela žena na onemocnění takzvanou prasečí chřipkou. Je tak prvním člověkem v Kanadě, který tomuto viru podlehl a Kanada se po Mexiku a USA stala třetí zemí, kde si virus H1N1 vyžádal lidský život. Podle vedoucího lékařského pracovníka provincie Alberta bylo zemřelé ženě kolem 30 let a nenakazila se v Mexiku, kde se choroba před několika týdny poprvé objevila.

Nejvíce obětí si nový virus prozatím vyžádal v Mexiku. Podle tamního ministerstva zdravotnictví na nemoc zemřelo již 45 lidí a přes 1300 jí bylo infikováno. Další dvě oběti si takzvaná prasečí chřipka vyžádala ve Spojených státech, kde je nyní celkem 1639 nemocných. Infekce se rozšířila do dalších více než 20 zemí.

Prasečí chřipka dorazila už i do Brazílie a Argentiny

Brazílie a Argentina potvrdily první případy onemocnění takzvanou prasečí chřipkou. V Brazílii se objevily celkem čtyři případy, v Argentině jeden. Podle brazilského ministra zdravotnictví Josého Temporaoa všichni nakažení onemocněli v cizině. Tři z nich se vrátili z Mexika, jeden z USA. Z Mexika se vrátil také člověk nakažený v Argentině.

Brazílie a Argentina jsou po Kolumbii druhou, respektive třetí zemí v Jižní Americe, kde se onemocnění vyskytlo. Brazilské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že se lékaři zabývají dalšími 15 případy, u kterých existuje podezření nákazy.

Brazilské úřady monitorují kvůli nákaze na letištích cestující ze Spojených států, Mexika a Kanady. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí požádalo vládu, aby pro prevenci proti takzvané prasečí chřipce uvolnila přes 60 milionů dolarů.

Podle analýz je nový virus kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Onemocnění se projevuje jako běžná chřipka. Pacienta trápí kašel a vysoké horečky.

Asijské země budou proti chřipce bojovat společně

Asijské státy chtějí zvýšit zásoby léků proti novému viru chřipky a v případě nutnosti si navzájem poskytovat dodávky těchto léků. Ministři zdravotnictví asijských zemí jsou znepokojeni skutečností, že většina kapacity na výrobu vakcín je soustředěna v Severní Americe a v Evropě, což není adekvátní pro případ globální pandemie.