EK ocenila Topolánka a věří, že na něj Fischer naváže

Brusel - Evropská komise věří, že Česká republika i po jmenování nové vlády zajistí efektivní pokračování českého předsednictví EU. Vyplývá to z prohlášení šéfa komise Josého Barrosa, který současně pochválil za předchozí vedení předsednictví bývalého premiéra Mirka Topolánka.

„Jsem přesvědčen, že v nadcházejících týdnech a měsících tato vynikající práce bude pokračovat a že české předsednictví bude velmi úspěšné,“ řekl krátce po jmenování vlády Barroso. Novému premiérovi Janu Fischerovi současně blahopřál a slíbil mu podporu výkonného orgánu 27členného bloku.

Podle Barrosa díky osobnímu vedení Topolánka české předsednictví, které začalo letos v lednu, dosáhlo v EU „působivých výsledků“. „Komise je přesvědčena, že Česká republika a zejména její vláda udělají vše pro pokračování efektivního a na výsledky zaměřeného předsednictví,“ doplnil Barroso směrem ke zbývajícím dvěma měsícům.

Od řady expertů i diplomatů nicméně zaznívá, že vzhledem k tomu, že jde o tým složený z expertů, a nikoli z politiků, bude pozice nového kabinetu v EU složitá. To navíc zdůrazňuje i skutečnost, že se vláda mění během předsednictví, což sice není zcela poprvé, avšak je to považováno za velmi výjimečný krok. Zvlášť pak ve chvíli, kdy Evropou zmítají dopady nejhorší hospodářské krize v její historii, což podle těchto hlasů vyžaduje silné a stabilní vedení.

Jan Fischer
Zdroj: ČT24