USA prodloužily sankce vůči Sýrii

Washington - Vláda Spojených států prodloužila sankce vůči Sýrii. Rozhodnutí přišlo v týdnu, kdy Washington poslal do Damašku dva vyslance za účelem vylepšení vzájemných vztahů. Nová administrativa Spojených států pod vedením prezidenta Baracka Obamy dala v minulosti najevo, že chce se Sýrií vylepšit vzájemné vztahy, ale prodloužení sankcí podle agentury Reuters signalizuje, že na okamžitou změnu v těchto otázkách nejsou USA zatím připraveny.

„Musíme se soustředit na kroky, které bude podnikat syrská vláda,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Wood v narážce na napjaté vztahy, které se vyostřily v roce 2005, když Washington stáhl svého velvyslance ze Sýrie po zavraždění někdejšího libanonského premiéra Rafíka Harírího. USA v této vraždě viděly souvislosti směřující do Damašku. Sýrie, která stále figuruje na americkém seznamu teroristických států, ale jakoukoli účast na vraždě rozhodně popřela.

Obama podepsal rozhodnutí o obnovení sankcí ve čtvrtek krátce poté, co se dva američtí vyslanci sešli v Damašku s ministrem zahraničí Valídem Mualim. Jednat měli o mírové dohodě mezi Sýrií a Izraelem, o postavení Sýrie v Iráku a Libanonu a o vztahu této země k militantním skupinám na Blízkém východě. To jsou témata, která v minulosti nejvíce přispívala k napětí mezi Damaškem a Washingtonem. Americké sankce proti Sýrii zavedl v roce 2004 Obamův předchůdce George Bush, když zastavil vývoz některého zboží do Sýrie a zablokoval aktiva několika významným osobám.