Gruzínská opozice jednala se zástupcem prezidenta Saakašviliho

Tbilisi - Gruzínská opozice, která již měsíc demonstruje za odstoupení prezidenta Michaila Saakašviliho, se dnes sešla s jedním z jeho spolupracovníků a pohrozila dalšími pouličními protesty, jestliže prezident neodstoupí. Saakašvili se osobně s opozicí zatím sejít odmítá. Odmítá také nařčení opozice, že prohraný konflikt s Ruskem a s tím související zostření situace by byla jeho chyba.

Jeden z opozičních předáků jednal večer v Tbilisi s předsedou parlamentu Davidem Bakradzem a žádal po něm, aby zorganizoval jednání s prezidentem. Bakradze řekl, že prezident žádá, aby bylo jednání lépe připraveno, aby mohlo přinést výsledek. Obě strany se sejdou znovu, ale kdy, to neupřesnily.

Opozice chce v sobotu uspořádat velké shromáždění u příležitosti třicátého dne mírových manifestací před parlamentem a doufala, že s prezidentem se sejde ještě předtím.

Trvá sice na demisi Saakašviliho, kterého obviňuje z autoritářských tendencí a z toho, že špatně zvládl loňský konflikt s Ruskem o Abcházii a Jižní Osetii, ale je ochotna s ním jednat o tom, jak z politické krize vybřednout.

Saakašvili chce zůstat v úřadu do konce svého mandátu v roce 2013. Jeho oponenti se poprvé vydali demonstrovat 9. dubna a obviňují ho z nedodržování demokracie. Protesty přivedly do ulic tisíce Gruzínců, ale plány na zablokování dálnic byly prozatím odvolány, protože se opozice bojí, že vypuknou násilnosti.