Vězněná disidentka Su Ťij je nemocná

Rangún - Představitelka barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij, která je v domácím vězení, je ve špatném zdravotním stavu. Má nízký tlak, nemůže jíst a trpí dehydratací. Oznámil to dnes mluvčí její strany, Národní ligy pro demokracii. Političku prý v pátek navštívila v jejím domě asistentka Su Ťijina lékaře a dala jí infuze, ale pak byla z neznámého důvodu sama zatčena. „Velmi se obáváme o zdraví“ Su Ťij, řekl dnes mluvčí ligy. Třiašedesátiletá Su Ťij dostala před 18 lety Nobelovu cenu za mír.

Z minulých 19 let strávila víc než 13 v domácím vězení. Barmská junta, která je u moci od roku 1962, ji řadí mezi osoby ohrožující veřejný pořádek a vězení jí prodlužuje. O propuštění Su Ťij usilují lidé na celém světě, včetně bývalého českého prezidenta Václava Havla.

„U paní Su Ťij a také u ostatních politických vězňů, kteří jsou drženi v nejhorších vězeních, se zhoršuje zdravotní stav. A nejen kvůli jejich osobnímu zdravotnímu stavu, ale pro zlepšení politické situace v Barmě je propuštění všech politických vězňů nutné. Proto v současnosti běží celosvětová kampaň, kde žádáme generálního tajemníka OSN, aby si vzal tuto záležitost za svou osobní prioritu,“ uvedla pro ČT spoluzakladatelka Barmského centra Praha Sabe Amthor Soe. Ke kampani je možno přispět podpisem na petici, kterou lze nalézt i na stránkách Barmského centra.

Vydáno pod