Rusko oslavilo Den vítězství vojenskými přehlídkami

Moskva - Vojenskými marši i mítinky veteránů v desítkách měst slavilo dnes Rusko Den vítězství, výročí porážky nacistického Německa v roce 1945. Hlavní přehlídka se odehrála na moskevském Rudém náměstí, kde se veřejnosti poprvé předvedl nový protivzdušný systém S-400 Triumf. Údajně výrazně překonává americký systém Patriot schopností zasahovat cíle vzdálené až 400 kilometrů a ve výši od deseti metrů do 30 kilometrů. A to jak malá bezpilotní letadla, tak balistické rakety.

„Svátek budou ctít naši vnuci a pravnuci, tak jako dnes my. Nikdy nezapomeneme bitvy u Moskvy, Stalingradu, 900 dnů leningradské blokády…,“ prohlásil prezident Dmitrij Medveděv před veterány, kterým slíbil, že ani hospodářské potíže nezabrání vyřešit jejich problémy.

Medveděv ve zjevné narážce na loňskou válku s Gruzií, kterou podle Moskvy rozpoutalo Tbilisi ve snaze znovu ovládnout separatistickou Jižní Osetii, odsoudil „vojenské dobrodruhy“. Zdůraznil ale, že bezpečnosti je třeba dosáhnout kontrolou zbrojení i spoluprací států při výlučně pokojném řešení konfliktů.

Před vedením země, veterány ověšenými bojovými řády a Moskvany v ulicích pochodovalo 8 720 vojáků, jelo 112 kusů těžké bojové techniky, včetně raket Iskander a Topol, a přeletělo 69 letounů a vrtulníků, dvakrát více než loni. Podle zpravodajské televize Vesti 24 po náměstí pochodoval i pluk, který v květnu 1945 osvobozoval Prahu.

Tanky na Rudém náměstí znamenají obnovenou ruskou moc

Na Rudé náměstí se tanky, děla a rakety vrátily po 17 letech loni, aby symbolizovaly obnovenou moc Ruska. Po rozpadu SSSR se přehlídky v letech 1991 až 1994 vůbec nekonaly, v roce 1995 pochodovali po náměstí veteráni a v dalších letech se sice přehlídky obnovily, ale bez vojenské techniky.

Armáda po kolapsu Sovětského svazu zažívala hubené roky, ale v éře prezidenta Vladimira Putina se začalo blýskat na lepší časy; vzlétly opět dálkové bombardéry a na oceánech se znovu objevily ruské válečné lodě.

Rusové jsou sice na armádu hrdi, ale mnoho mladých mužů se službě vlasti snaží vyhnout v obavě z tvrdého drilu a šikany. Každoročně v důsledku nehod, sebevražd i zločinů přicházejí o život stovky vojáků.

Ještě grandióznější vojenská přehlídka se má na Rudém náměstí uskutečnit napřesrok, na 65. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce, jak Rusové druhé světové válce říkají. V předvečer Dne vítězství se v ruském parlamentu objevil návrh trestat zpochybňování sovětského vítězství ve válce až pěti lety vězení a pokutou až 500 tisíc rublů, tedy více než 300 tisíc Kč. Nechybějí ale hlasy, že úřady by se měly spíše konečně postarat o žijící účastníky války.