Zuma byl slavnostně uveden do prezidentské funkce

Pretoria - Nově zvolený prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma dnes v Pretorii složil prezidentskou přísahu do rukou předsedy Ústavního soudu. Ve svém inauguračním projevu slíbil, že hodlá splnit sny všech Jihoafričanů a posílit demokracii v zemi. Zumu, předsedu jihoafrické vládní strany Africký národní kongres (ANC), jmenoval do funkce tuto středu parlament. Zahraniční investoři už vyjádřili obavy, že by nová hlava státu mohla nasměrovat doleva největší africkou ekonomiku.

Zumovi přišlo vyjádřit podporu na 30 000 příznivců. Neodradilo je ani chladné počasí a průtrže mračen, které dnes ráno vydatně zkrápěly jihoafrické hlavní město. Inaugurační projev nového prezidenta doplňovali nadšeným aplausem, a potvrdili tak pozoruhodný comeback sedmašedesátiletého politika, jenž v minulosti čelil vážným obviněním z korupce a ze znásilnění.

„Sny a naděje všech lidí této země je třeba naplnit,“ prohlásil pak Zuma ve svém inauguračním projevu. „Není čas na samolibost, cynismus a výmluvy.“ Dodal, že ekonomika JAR prochází těžkým obdobím a naznačil, že by mohla být v první recesi za sedmnáct let. „Práci ztrácejí lidé ve všech ekonomikách po celém světě. Ani my nebudeme ušetřeni negativního dopadu a už začínáme pociťovat tlak,“ připustil.

Velké části chudých Jihoafričanů charismatický Zuma imponuje především původem chudého pasáka dobytka, který to dotáhl na nejmocnějšího muže v zemi. Na mítincích dokáže strhnout davy rétorikou, ale také zpěvem a tancem k bojové písni z dob apartheidu „Podej mi můj samopal“.

Zuma žije v polygamním manželství se třemi ženami, což v posledních dnech vyvolalo otázku, která z nich se stane první dámou. Při inauguraci jej doprovázela jeho nejstarší manželka Sizakele Khumalo.

Inauguračnímu ceremoniálu dnes přihlížela také řada významných afrických lídrů včetně zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho nebo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Nechyběl ani Nelson Mandela, který Zumovi na předvolebních sjezdech několikrát vyjádřil podporu. Novou vládu by měl Zuma jmenovat v neděli.

Vydáno pod