Benedikt XVI. podpořil křesťany na Blízkém východě

Ammán - Papež Benedikt XVI. dnes podpořil křesťanskou menšinu v biblické Svaté zemi, která je často obětí blízkovýchodních konfliktů. Nejvyšší představitel římskokatolické církve tak učinil při velké mši pod širým nebem na mezinárodním stadionu v Ammánu. Na mši přišlo podle jordánských úřadů 25 000 lidí. Dnes se objevily informace, že papeži hrozí v Izraeli, kam zítra z Jordánska odjíždí, atentát.

Benedikt, který v prvních dvou dnech své návštěvy Jordánska oslovil židy a muslimy, věnoval podstatnou část svého kázání křesťanům regionu, kteří zde tvoří malé menšiny a mnozí uprchli z regionů poznamenaných politickými a náboženskými konflikty.

„Věrnost vašim křesťanským kořenům, věrnost poslání církve ve Svaté zemi žádají od každého z vás obzvláštní odvahu,“ prohlásil k věřícím, z nichž mnozí přišli z Iráku a Sýrie. Jordánsko přijalo od počátku iráckého konfliktu na milion uprchlíků z této země, několik desítek tisíc tvoří křesťané.

Katolíkům, kteří jsou hluboce zasaženi problémy a nejistotou postihujícími všechny národy Blízkého východu, Benedikt řekl, že dlouho čekal na tuto příležitost, aby je povzbudil ve víře, a ujistil je o hluboké solidaritě církve.

Podtrhl rovněž rozmanitost katolické církve v regionu, kde působí šest různých ritů, a vzdal čest ženám, které zde žijí a pracují. Zdůraznil, že zdejší církev i společnost nesmírně dluží všem ženám, které zasvětily své životy prosazování míru a lásky. Vyjádřil politování nad tím, že role žen dosud nebyla dostatečně pochopena a doceněna.

Při mši šlo ke svému prvnímu přijímání 1 200 dětí, z toho 40 iráckých.

Požehnání pro kostely i vody Jordánu

Odpoledne Benedikt XVI. zavítal do Betanie asi 60 kilometrů od Ammánu, kterou křesťanská tradice spojuje s místem Ježíšova křtu. Tam shromážděné věřící vyzval, aby při prosazování svých „legitimních práv na víru podpořili dialog a porozumění v rámci občanské společnosti“.

Připomněl, že Betanie, kde podle legendy pokřtil Jan Křtitel prvé křesťany, je „poznamenána tragickými utrpeními a léty nevyřešeného násilí“. Věřící vyzval, aby „následovali příkladu Kristova a prostřednictvím odpuštění a velkorysosti směřovali k usmíření a míru“.

Papež pak požehnal nejen shromážděným, ale i vodám Jordánu. Následně požehnal ve stejném městě i základním kamenům pro dva kostely, které tam mají vyrůst - jeden pro vyznavače římskokatolického ritu, druhý pro stoupence řecko-melchitské víry.

Izrael připravil monstrózní bezpečnostní opatření

S Jordánskem se papež rozloučí po třídenním pobytu v pondělí dopoledne, kdy odletí do Izraele. Objevily se informace, že by se tam židovští nebo muslimští extremisté mohli pokusit na papeže zaútočit. Bezpečnost Benedikta XVI. bude proto střežit na 60 000 uniformovaných policistů a 20 000 agentů tajných služeb.