Saakašvili bude vyjednávat s opozicí

Tbilisi - Gruzínský prezident Michail Saakašvili dnes akceptoval výzvu opozice k přímým jednáním o řešení vnitropolitické krize v zemi. Jednání předáků opozice s prezidentem by měla začít v pondělí. Rozhovory by měly uklidnit situaci, která spěje ke stále násilnějším protestům opozičních aktivistů.

„Prezident se s nimi sejde v pondělí ve dvě hodiny odpoledne (12:00 SELČ),“ citovala agentura Reuters představitele vlády. Opozice výzvu k jednání potvrdila.

Opoziční aktivisté už měsíc demonstrují za odstoupení prezidenta, kterého obviňují z autoritářských tendencí a špatného vedení v loňském konfliktu s Ruskem o Abcházii a Jižní Osetii. Část opozice je ochotna s ním jednat, druhá požaduje pouze demisi.

Už v pátek se předseda parlamentu David Bakradze sešel s jedním z opozičních předáků ve snaze zorganizovat jednání s prezidentem. Bakradze tehdy odmítl okamžitou osobní schůzku Saakašviliho s opozicí s argumentem, že prezident žádá o lepší přípravu jednání, aby mohlo přinést výsledek. K uklidnění situace už vyzvala i gruzínská ortodoxní církev.

Poslední demonstrace proti Saakašvilimu se odehrála v sobotu a zúčastnilo se jí přes 10 000 lidí.