Papež se v Izraeli vyslovil pro usmíření a proti antisemitismu

Tel Aviv - K usmíření mezi Izraelci a Palestinci, které oběma národům umožní žít v míru v jejich „domovinách“, se dnes krátce po zahájení pětidenní návštěvy Izraele vyslovil papež Benedikt XVI. Jeho pobyt tradičně provázejí silná bezpečnostní opatření, podle některých informací totiž hrozí, že by se extremisté mohli pokusit na hlavu katolické církve zaútočit. Svatý otec po příletu jednal s prezidentem Šimonem Peresem a setkal se i s dalšími politickými špičkami Izraele i Palestiny; jednat bude také s vrchními rabíny i představiteli muslimské církve. Hlavním cílem cesty je snaha znovu nastartovat mírový proces a zvýšit prestiž katolické církve na Blízkém východě.

Na Ben Gurionově letišti v Tel Avivu uvítali papeže prezident Peres a premiér Benjamin Netanjahu. Při projevu Benedikt XVI. vyzval v izraelsko-palestinském konfliktu všechny odpovědné osoby k hledání možné cesty vedoucí ke spravedlivému vyřešení všech přetrvávajících sporných bodů, aby „oba národy mohly žít v míru, každý ve své vlasti, s bezpečnými a mezinárodně uznanými hranicemi“. Nepoužil ve svém vyjádření slovo „stát“, tedy to, co nový izraelský premiér Netanjahu navzdory nátlaku USA a jejich spojenců odmítá Palestincům jasně přislíbit. Jeho slova o dvou „domovinách s mezinárodními hranicemi“ nicméně znamenají potvrzení stanoviska katolické církve nakloněné vzniku palestinského státu.

V projevu na letišti v Tel Avivu papež rovněž apeloval na svobodný přístup pro věřící všech vyznání na svatá místa v Jeruzalémě a přislíbil bojovat proti antisemitismu, který je podle jeho slov „odporný a absolutně nepřijatelný“.

Poté papež přeletěl vrtulníkem do Jeruzaléma, kde se setkal s prezidentem Peresem. Ten ocenil přístup hlavy katolické církve v boji proti antisemitismu.

Papež dnes zavítal také do památníku obětem holokaustu Jad vašem, kde se sešel s několika osobami, které holokaust přežily, a vyslechl si jejich příběhy. V následném projevu papež vyzval, aby svět nedopustil, aby se zločin podobného rozsahu mohl někdy opakovat.

Ředitel památníku rabín Meir Lau byl ale proslovem zklamán. „Něco v něm chybělo. Nezmínil se o nacistech ani o Němcích, kteří se na těch jatkách podíleli. A nezazněla ani omluva,“ řekl Lau o papežovi, který je německého původu.

Vpodvečer má papež na programu setkání se zástupci organizací pro mezinárodní dialog v auditoriu Panny Marie Jeruzalémské. Benedikt XVI. bude celebrovat tři veřejné mše, v úterý v Jeruzalémě, ve čtvrtek v Nazaretu a ve středu v Betlémě na západním břehu Jordánu. Do papežova programu bylo zařazeno i setkání s rodiči izraelského vojáka Gilada Šalita, uneseného před téměř třemi lety palestinskými radikály.

Papeže chrání 80 tisíc policistů a vojáků

Papežův pobyt v Izraeli provázejí mimořádná bezpečnostní opatření, v pohotovosti má být kvůli hlavě katolické církve na 80 tisíc příslušníků bezpečnostních sil. Extremisté už oznámili protesty. Vadí jim, že byl Benedikt XVI. zamlada členem nacistické organizace Hitlerjugend. On sám přitom tvrdí, že se tam ve svých 14 letech musel zapsat. Sporné jsou i některé další papežovy kroky, například jeho rozhodnutí z počátku roku sejmout exkomunikaci z biskupa Richarda Williamsona popírajícího holokaust. Dalším ožehavým problémem ve vztazích Vatikánu s Izraelem je osobnost papeže Pia XII., který působil za druhé světové války. Židé tvrdí, že neudělal vše, co bylo v jeho možnostech, aby pomohl zastavit vyhlazování evropských Židů.