Roxana Saberiová je na svobodě

Teherán - Americká novinářka Roxana Saberiová je na svobodě. Propuštěna byla poté, co íránský odvolací soud dnes zmírnil rozsudek z osmiletého vězení na dva roky podmíněně. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na jejího právníka. Roxanin otec Reza k tomu řekl, že Saberiová dostala také povolení opustit Írán a že si ji s manželkou co nejrychleji odvezou do USA.

„Je mi dobře, nechci nic komentovat, ale je mi dobře,“ řekla novinářům u východu z teheránské věznice Evin, kde na ni čekal její otec. „Vezmu ji k lékaři. Co nejdřív chceme odjet do Spojených států,“ uvedl otec Roxany Saberiové.

Saberiová má vedle íránského i americké občanství, jako nezávislá novinářka pracovala třeba pro americký rozhlas nebo britskou BBC. V lednu byla zatčena za to, že si koupila láhev vína, pak přibylo obvinění, že měla propadlou novinářskou akreditaci a v dubnu přišel šok. Podle žalobce pracovala jako špiónka pro Spojené státy. Soud ji poslal na 8 let do vězení, důkazy nezveřejnil.

Původní rozsudek nad Saberiovou vyvolal ve světě pobouření a mnoho vrcholných politiků včetně amerického prezidenta Baracka Obamy vyzvalo k jejímu osvobození. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád vyzval revoluční soud, aby odvolání věnoval co největší pozornost. Proces se konal za zavřenými dveřmi. Novinářka se pak svěřila svému otci, že učinila nepravdivé doznání výměnou za slib brzkého propuštění. Po vyhlášení rozsudku zahájila hladovku, kterou ve středu ukončila.

Propuštění novinářky s radostí přivítaly i Spojené státy. Hillary Clintonová, americká ministryně zahraničí, prohlásila: „Jsme potěšeni tím, že je Roxana Saberiová na svobodě. Přejeme jí jen to nejlepší.“ Propuštění Saberiové ocenila i organizace Reportéři bez hranic. Je to podle ní dobrá zpráva pro svobodu slova v Íránu.

Roxana Saberiová
Zdroj: ČT24