Téměř 50 dívek se přiotrávilo při útoku na afghánskou školu

Kábul - Na dívčí školu v severoafghánském městě Čárikár někdo zaútočil neznámým plynem, skoro 50 žaček se přiotrávilo. Několik jich zůstává v nemocnici, ale nejsou v ohrožení života. Ředitelka školy dívky vyvedla ven, když se jim udělalo nevolno a byl cítit zápach. V dubnu hlásila něco podobného ještě jiná dívčí škola ve městě. Vzdělávání dívek odmítá Taliban, který ho za své vlády zakázal.

Ředitelka rychle vyhnala dívky ze tříd poté, co ucítily divný zápach a začala se jim točit hlava a zvedat žaludek. „Jsem si jistá, že ať to udělal kdokoli, je proti vzdělávání dívek,“ říká žačka deváté třídy Núr Džahanová.

„Rozhodně ale vyzývám rodiče, aby se nenechali odradit podobnými brutálními činy a posílali děti do školy,“ dodala. Podle afghánského lékaře Anvára Karímího jsou symptomy, kterými dívky trpí, podobné těm, jaké v dubnu letošního roku postihly žákyně jiné dívčí školy v Čárikáru po obdobném útoku.

Taliban zakazuje vzdělávání žen

Kdo za útoky stojí a o jaký plyn se mohlo jednat, zatím afghánská policie nezjistila. Vzdělávání dívek je ale trnem oku radikálnímu hnutí Taliban, které za své vlády dívčí docházku do škol zakázalo. Zákaz byl zrušen po pádu Talibanu v roce 2001.

Za poslední rok počet útoků proti dívčím školám stoupl, především na východě a jihu země, kde má Taliban a jeho ideje silnou pozici. V loňském roce hodil po skupině školaček láhev s kyselinou muž, kterému vadilo, že dívky chodí do školy.