Podle WHO se mexická chřipka mimo Ameriku trvale mezi lidmi nešíří

Ženeva - Virus mexické chřipky se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím trvale nešíří z člověka na člověka mimo území Severní Ameriky. I nadále proto zůstává varování před infekcí na předposledním, pátém stupni šestibodové škály. Podle náměstka generální ředitelky WHO Keiji Fukudy je však nyní předčasné určit, jestli se situace stabilizuje, nebo zda se nemoc bude šířit dál, až dosáhne fáze pandemie.

„Zůstáváme ve fázi pět, situace je stále matoucí,“ prohlásil Fukuda. Ten dnes rovněž reagoval na kritiku, podle které WHO zbytečně vyvolává kvůli informování o mexické chřipce paniku a neklid. Fukuda se ale brání tím, že nikdo nedokáže předpovědět, jak se mutující virus bude dále šířit a že není proto snadné určit, jaké nebezpečí neustále se měnící nemoc představuje pro lidi.

„Víme jen, že vše se mění téměř každým dnem. Budeme pokračovat ve vyhodnocování, jaký to bude mít dopad na lidi a státy,“ dodal. Závažnost choroby není podle Fukudy určována počtem úmrtí, ale kolik osob onemocní a kolik z pacientů je pak možno označit za „těžce nemocné“.

Ve světě je zatím něco přes 5 000 lidí, kteří se novou chřipkou - označenou Světovou zdravotnickou organizací jako A(H1N1) - nakazili. Infekce se objevila celkem ve 30 státech, nejvíce zasáhla oblast Severní Ameriky. V USA se zatím prokázalo přes 2 500 případů nákazy. V Mexiku úřady evidovaly 2 026 pacientů, v Kanadě 284.

Úřady prokázaly, že u 53 osob způsobil virus smrt. Většina obětí pochází z Mexika, USA hlásí tři mrtvé, v Kanadě a Kostarice jednoho.

Většina lidí si nemoc přivezla z Mexika či z USA. Ve čtyřech evropských zemích odborníci ale údajně zaznamenali už 42 případů, kdy se člověk nakazil přímo ve své vlasti. Dva takoví pacienti jsou v Německu, jeden v Itálii, devět ve Španělsku a třicet v Británii.

Vydáno pod