V Pákistánu zabíjel bezpilotní letoun

Islámábád - O život dnes přišlo nejméně osm lidí, když americký bezpilotní letoun zaútočil v oblasti Jižního Vazíristánu na hranicích mezi Pákistánem a Afghánistánem, raketami na povstalecké cíle. S odvoláním na pákistánské armádní zdroje o tom informovala agentura Reuters. Z kusých informací vyplývá, že rakety zasáhly jednu z budov, v níž se ukrývali lidé. Zatím není jasné, zda šlo o civilisty či o povstalecké bojovníky.

Spojené státy začaly používat bezpilotní letouny k útokům proti ozbrojencům v severozápadním Pákistánu při hranici s Afghánistánem zhruba před rokem. Od zásahů neopustily ani po příchodu prezidenta Baracka Obamy do úřadu a přes stížnosti pákistánské vlády. Od začátku loňského roku zaútočily bezpilotní letouny USA v Pákistánu zhruba 40krát a zemřelo při tom přes 300 lidí.

Boje na hranicích Afghánistánu a Pákistánu trvají již několik dní

V hornaté oblasti Jižního Vazíristánu se koncentrují bojovníci islámské teroristické sítě Al-Káida a svrženého afghánského radikálního vládnoucího hnutí Taliban. Jižní Vazírístán sousedí s údolím Svát, kde v posledních dnech probíhají urputné boje mezi pákistánskými vládními silami a povstaleckými bojovníky.

Pákistánská armáda zahájila ofenzivu proti Talibanu před dvěma týdny s cílem vytlačit ozbrojence ze severozápadních okresů vzdálených pouhých sto kilometrů od hlavního města Islámábádu. Vojáci podnikají útoky proti základnám Talibanu nejen v údolí Svát, ale i v dalších přilehlých oblastech. Konflikt ohrožuje statisíce civilních obyvatel, před boji se dalo na útěk údajně až milion obyvatel oblasti.

Severní Vazíristán
Zdroj: ČT24
Vydáno pod