Nemocných chřipkou je zřejmě víc, než udávají úřady

Mexiko - Takzvaná prasečí chřipka se dál šíří. První případy zaznamenaly v noci na dnešek Kuba, Thajsko a Finsko. V Mexiku se podle Světové zdravotnické organizace nakazilo virem, který nemoc způsobuje, až 23 tisíc lidí. Tedy mnohem víc, než kolik uvádějí oficiální statistiky. Oficiálně lékaři evidují kolem pěti tisíc nemocných ve 33 zemích. Nejvíc ve Spojených státech.

Nově se nemoc objevila ve třech zemích, na Kubě se nakazil mexický student. Ten je spolu s dalšími 13 lidmi nyní v nemocnici na pozorování. První případ byl nahlášen i v Thajsku.  Podle tamního premiéra u pacienta sice testy nákazu prokázaly, ale z nemoci se už zotavil. Virus A(H1N1) objevili lékaři i u dvou lidí ve Finsku. Podrobnosti o jejich zdravotním stavu a o tom, jak se mohli nakazit, zatím nejsou známy. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) včera přišla se zprávou, že v Mexiku se zřejmě virem H1N1 nakazilo víc osob, než dosud úřady udávaly. Podle WHO se celkem v této zemi nakazilo 23 tisíc osob. 

WHO: Je to jen špička ledovce 

Z nejčerstvějších statistik, které mexické zdravotnické úřady vydaly k této nákaze, vyplývá, že v zemi je registrováno 2 003 osob zasažených virem prasečí chřipky a že na tuto chorobu zemřelo 56 lidí. 

Podle náměstkyně ředitele amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Anne Schuchatové jsou ale tyto potvrzené případy pouze špičkou ledovce. Údaje jsou prý zkreslené, neboť například v USA statistiky zaznamenávají pouze případy, kdy si lidé nechali udělat ve zdravotnických zařízeních test na infekci viru H1N1. Úřady tak nezaznamenají ty osoby, které se chřipkou nakazily, ale rychle se zotavily, a tudíž nemají potřebu jít do laboratoře, kde by testy ověřily přítomnost viru.

Chřipkou může být podle vědců ohrožena až třetina lidstva

Podle britských vědců může být prasečí chřipkou potenciálně ohrožena až třetina světové populace. Ze studie uveřejněné v časopise Science vyplývá, že virus A(H1N1) má plný potenciál pandemie a bude se v příštích šesti až devíti měsících šířit. Podle WHO je virus velmi nestabilní a může mutovat. Pandemie se ale zatím nerozvinula. Nakaženo je teď přes 5 200 lidí ve 30 zemích světa, 61 jich zemřelo.

Vydáno pod