Trapná aféra s účty britských politiků pokračuje

Londýn - Odhalení trapných detailů účtů poslanců britského parlamentu pokračují. Deník The Daily Telegraph dnes otiskl další informace o proplacených náhradách konzervativních poslanců, které patří k těm nejkurióznějším. Jde například o čištění bazénu, dopravu koňské mrvy na vlastní pozemek, vyčištění příkopu kolem domu nebo pověšení lustru. List od pátku otiskoval podrobnosti účtů členů vlády a dalších labouristických poslanců. Nejnovější průzkum ale ukázal, že na aféru doplácejí obě hlavní strany. Informace o poslaneckých účtech zřejmě unikly přímo z parlamentu; britská média soudí, že za ně The Daily Telegraph zaplatil šestimístnou sumu.

Dlouholetý konzervativní poslanec Michael Spicer si podle The Daily Telegraph například nechal proplatit během devíti měsíců 5650 liber na údržbu zahrady a úspěšně reklamoval i náklady za pověšení lustru. Konzervativní stínový ministr Stewart Jackson potvrdil, že si nechal proplatit 305 liber na čištění bazénu - ale prý jen jednou, aby se naučil, jak má bazén čistit sám. Sekání trávy, prořezávání stromů a čištění bazénu si nechal zaplatit i předseda branného výboru Dolní sněmovny James Arbuthnot. Bývalý konzervativní ministr Douglas Hogg připustil, že dostal proplaceno 14 500 liber za hospodyni, místopředseda sněmovny Alan Haslehurst si nechal zaplatit během sedmi let 142 000 liber za provoz svého venkovského domu a během pěti let 12 000 liber za zahradnické práce.

Sporné náklady se týkají především toho, že mimolondýnští poslanci si mohou nechat proplatit náklady na své londýnské bydliště. Nynější systém vznikal v 80. letech a podle britských komentátorů poslanci vždy považovali náhrady na druhé bydliště a další příplatky za určitou kompenzaci platu, který není podle nich vysoký. Nyní činí 63 291 liber ročně (1,9 milionu korun).

Voličům se za skandál omluvili v pondělí labouristický premiér Gordon Brown i šéf konzervativců David Cameron. Podle konzervativních zdrojů je Cameron posledními odhaleními mezi svými poslanci „zděšen“ a zvažuje potrestání některých z nich. Jak uvedl londýnský spolupracovník ČT Ivan Kytka, Cameron nařídil stínovým ministrům, aby sporné částky do rozpočtu parlamentu co nejdříve vrátili.