Otevření Keplerova muzea v Praze se odkládá

Praha - Na neurčito se odkládá otevření Keplerova muzea v pražské Karlově ulici, kde před čtyřmi staletími tento významný německý astronom, astrolog a matematik při svém pobytu v Čechách bydlel. „Odložení termínu je způsobeno zatím nedostatečnými finančními možnostmi,“ zdůvodnil odklad v tiskové zprávě tajemník České astronomické společnosti (ČAS) Pavel Suchan. Zároveň ujistil, že se stále počítá s otevřením muzea ještě letos v rámci akcí Mezinárodního roku astronomie.

ČAS podle tajemníka připravila řešení, které umožní otevření muzea i za situace, že financování je zatím nejisté. Suchan již dříve uvedl, že vedení hlavního města zřizovateli muzea přislíbilo dotaci jednoho milionu korun.

Expozice bude ve výstavní síni o rozloze kolem 22 metrů čtverečních v takzvaném Keplerově domě poblíž Karlova mostu. Informovat bude o astronomově životě, pobytu a práci v Praze. Budou v ní také repliky přístrojů, které používal. Na Keplerově domě je už nyní pamětní deska, která tohoto vědce připomíná.

Kepler působil v Praze za vlády Rudolfa II. Habsburského od roku 1600, kde se stal asistentem jiného význačného astronoma Tychona Brahe a po jeho smrti císařským matematikem a astrologem. Jeho nejznámějším dílem je Astronomia Nova z roku 1609, ve kterém zveřejnil základní astronomické zákony, například poznatek, že se planety pohybují kolem Slunce v elipsách. Dokázal to na dráze planety Mars.

Mezinárodní rok astronomie vyhlásilo UNESCO a OSN

Svět si tak připomíná 400. výročí prvního použití dalekohledu Galileem Galileim k systematickým astronomickým pozorováním. Mezinárodní rok astronomie na celosvětové úrovni koordinuje Mezinárodní astronomická unie. Česká republika připomíná kromě výročí spojeného s vynálezem dalekohledu navíc také 400. výročí publikování stěžejního Keplerova díla Astronomia Nova. V srpnu se v Praze uskuteční mezinárodní vědecká konference Keplerův odkaz v Kosmickém věku.