Karzáí vyzval Pákistán ke spolupráci v boji proti terorismu

Islámábád - Spolupráce mezi Afghánistánem a Pákistánem je jediným možným řešením, jak bojovat s terorismem, který se šíří v oblasti jako požár a maří ekonomický rozvoj. Prohlásil to dnes afghánský prezident Hamíd Karzáí na úvod dvoudenní regionální ekonomické konference v Islámábádu. Zatím prý spolupráci brání mnoho faktorů, jako je nedostatečná infrastruktura a nekonzistentní politika.

„Možná největší ohrožení prosperity dnes představuje extremismus a terorismus,“ řekl Karzáí na konferenci, které se účastní západní spojenci a mezinárodní finanční instituce.

Bezpečnostní situace je nyní v Afghánistánu nejhorší od svržení vlády Talibanu v roce 2001 navzdory tomu, že počet zahraničních vojsk bojujících proti povstalcům se zvyšuje. Násilností přibývá i v sousedním Pákistánu, kde stoupenci Talibanu vystupňovali útoky v celé zemi. Vládní vojska zahájila před dvěma týdny velkou ofenzivu proti ozbrojencům Talibanu v severozápadních částech země.

Situace je nesnesitelná, řekl Karzáí

„Teroristické útoky mají vážný dopad na trh a obchod. Současná situace je pro lid v Afghánistánu a Pákistánu nesnesitelná. Je čas, abychom spojili své úsilí a porazili tyto síly,“ řekl Karzáí.

Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání označil za nejmocnější nástroje v arzenálu boje proti terorismu dialog a rozvoj a vyzval účastníky konference, aby podpořili projekty na rozvoj rychlé spolupráce. „Spojeným úsilím vybudujeme integrované a propojené koridory pro obchod a dopravu,“ řekl.

Vztahy mezi Afghánistánem a Pákistánem se zlepšily poté, co v Islámábádu loni přišla k moci civilní vláda.

Dnešní útok Talibanu v Afghánistánu - 7 mrtvých

I dnes došlo v Afghánistánu k sebevražednému útoku ze strany Talibanu. Sedm lidí při něm přišlo o život a dalších 21 utrpělo zranění. Atentátník odpálil vozidlo naložené výbušninou v blízkosti americké vojenské základny Camp Salerno na okraji Chóstu, metropole stejnojmenné provincie.

Na základně pracují desítky Afghánců, kteří se před vstupem na základnu řadí do fronty, aby mohli být podrobeni kontrole. Právě v té době útočník odpálil nálož. K zodpovědnosti se telefonicky přihlásilo hnutí Taliban.

V úterý se Chóst stal dějištěm několika sebevražedných útoků namířených proti oficiálním budovám - vyžádaly si devět lidských životů.