Při útoku na nemocnici v zóně bojů na Srí Lance zahynulo 50 lidí

Kolombo - Nejméně 50 mrtvých a 60 zraněných si dnes vyžádaly výbuchy minometných granátů v jediné nemocnici ve válečné zóně na severu Srí Lanky. Uvedla to agentura AP s odvoláním na místního lékaře. Srílanská vláda však zprávu označila za vymyšlenou. Při ostřelování dnes zemřel také jeden pracovník Červeného kříže.

Minometný granát zasáhl nemocnici již v úterý, kdy zabil celkem 49 lidí a 50 zranil. Přes tyto incidenty však do nemocnice stále proudí stovky civilistů, kteří jsou uvězněni v bojové zóně a pro které zařízení představuje jedinou možnost, jak dostat alespoň elementární lékařskou péči. Místní doktoři o pacienty pečují v krátkých pauzách mezi bombardováním. Zásobování nemocnice je ale kritické, lékaři již kromě gáz a obvazů nemají pacientům co poskytnout.

Podle odhadů se v nemocnici celkem tísní kolem tisíce civilistů čekajících na ošetření. Řada z nich přišla o některou z končetin nebo je jinak vážně poraněna a každých pár minut umírá další pacient, sdělil AP jeden ze zdravotníků nemocnice.

Srí Lanka je obviňována z brutálního vedení války

Srílanská armáda popírá, že by v posledních týdnech používala těžké zbraně, ale organizace Human Rights Watch obviňuje obě strany konfliktu z toho, že útočí i na civilisty, kterých je v oblasti asi 50 000. Za brutální vedení války srílanskou armádu kritizovaly také některé západní země.