Skoro 90 procent Afghánců trpí depresemi, zemi chybí léčebny

Kábul - Afghánistán prohrává boj s psychickými nemocemi, v celé zemi funguje jen jedna léčebna s několika desítkami lůžek. Pomoc psychiatra přitom v zemi, kde války zuří bez přestávky třicet let, potřebuje až 90 procent obyvatel. Podle místních pomáhá nejvíc situaci řešit Česká republika, která poskytuje vzdělání afghánským psychiatrům.

Jizvy na obětech dlouhého afghánského konfliktu na první pohled člověk nenajde, bezduché pohledy a všeobecná apatie ale vypovídají o jejich duševním stavu. Jednou z takových obětí je i osmnáctiletá dívka, která nechtěla zveřejnit své jméno, jež jako jediná z rodiny přežila před šesti lety raketový útok. Dvakrát se pokusila o sebevraždu.

„Mám představy a noční můry, že mi teče krev z rukou a z celého těla. Před očima stále vidím zraněné a mrtvé. Pořád mám pocit, že jsem na nějakém strašném místě,“ vypráví dívka.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

V zemi funguje jediná léčebna se šedesáti lůžky

V Afghánistánu je jediná psychiatrická léčebna, většina pacientů se zde léčí z deprese, z návalů úzkosti a jiných posttraumatických poruch. Je tady jen šedesát dva lůžek, což je na zemi, která prochází již třetí dekádou válečného konfliktu a kde milióny lidí trpí duševními chorobami nebo depresí, zoufale málo.

Nemocnice je navíc v zuboženém stavu a nemá dost léků. Doktoři vydělávají v přepočtu 60 korun denně. Mezinárodní červený kříž a Světová zdravotní organizace nemají v Afghánistánu na péči o psychicky postižené čas ani prostředky.

Největší díl pomoci je z Česka

„Nejvíc nám pomohla Česká republika. Trénovali tady doktory a pracovali s pacienty, někteří doktoři dostali v Čechách dlouhodobá i krátkodobá stipendia. Češi dodali nemocnici také lůžka,“ říká psychiatr Farid Ahmad Anwari.

Podle afgánského ministerstva zdravotnictví mají duševní poruchy způsobené válkou dvě třetiny obyvatelstva. Nevládní organizace varují, že chronickou depresí trpí 90 procent všech Afghánců.

  • Obyvatel Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/789/78840.jpg
  • Česká armáda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/706/70524.jpg