Papež: Zeď mezi Izraelem a Předjordánskem je tragédie

Betlém - Papež Benedikt XVI. dnes označil betonovou zeď mezi Izraelem a Předjordánskem za tragédii. Uvedl to během návštěvy uprchlického tábora Ajdá ležícího asi dva kilometry od Betléma. Zde se sešel i s několika uprchlíky. Papež je na návštěvě Blízkého východu už od 8. května, svou cestu ukončí v pátek.

„Ve světě hranic otevírajících se pro obchod, cestování, osoby i kulturu je tragické vidět, že se také ještě stále stavějí zdi. Nad námi se tyčí připomínka patové situace, do níž se zřejmě dostaly vztahy mezi Izraelci a Palestinci. Upřímně jsme se modlili za ukončení nepřátelství, které k výstavbě této zdi vedlo. K překonání nedůvěry je na obou stranách bariéry zapotřebí velké odvahy. Bez tolerance a při trvání na ústupcích toho druhého může být jediným výsledkem pat,“ řekl papež v blízkosti osmimetrové betonové bariéry s izraelskou strážní věží, která má oddělovat palestinský západní břeh Jordánu od Izraele.

Podle Izraele je zeď nutné bezpečnostní opatření, které zabraňuje atentátníkům ve vstupu na izraelské území. Palestincům se ale stavba nelíbí a označují ji jako zeď apartheidu. Papež se v táboře Ajdá osobně setkal s několika uprchlíky. Celkem jich tu ale žije přes 4 tisíce. Většinou jsou to lidé, kteří v roce 1948 museli opustit své domovy, protože jejich vesnice byly zabrány po vzniku Izraele.

Palestinci mají mít svou domovinu

Při dopoledním projevu v Betlémě se Benedikt XVI. vyslovil pro samostatnost Palestinců, řekl, že by měli žít ve své domovině. Prohlásil také, že je „nejvyšší čas ukončit utrpení Palestinců“. Izrael uvalil na pásmo Gazy blokádu v červnu 2007 poté, co se vlády nad tímto územím násilím zmocnilo radikální hnutí Hamas. Papež dnes Palestince také ujistil, že ví, jak „mnoho trpěli a nadále trpí v důsledku zmatků postihujících tuto zemi po desetiletí“.

Papeže dnes ještě čeká setkání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem v Betlémě a pak se vrátí do Izraele. Na blízkovýchodní cestě je od 8. května a ukončí ji v pátek.