Atlantis je u Hubbleova teleskopu, oprava může začít

Mys Canaveral (USA) - Americký raketoplán Atlantis dorazil k Hubbleovu vesmírnému teleskopu. Jeho posádka poté robotickou paží unikátní vědecký přístroj zachytila, aby ho přesunula do nákladního prostoru kosmické lodi. Tam v následujících dnech podstoupí sérii oprav a vylepšení, které mají životnost dalekohledu prodloužit o pět až deset let a několikanásobně zvýšit i jeho výkonnost. První z pěti plánovaných výstupů do volného prostoru je na programu ve čtvrtek.

Atlantis doputoval k Hubbleovu teleskopu po dvou dnech letu. Setkaly se ve výšce asi 560 kilometrů nad Indickým oceánem. Je to již pátá servisní mise k tomuto „oku do nitra vesmíru“, ta poslední se však uskutečnila již před sedmi lety.

Hubbleův teleskop vylepší nové baterie a moderní kamera

Američtí astronauti přístroji, který je na oběžné dráze od roku 1990, vymění mimo jiné staré baterie, gyroskopy a porouchanou datovou jednotku. Nainstalují na něj nové panely tepelné izolace, moderní širokoúhlou kameru a spektrograf. Pokusí se také opravit vadnou elektroniku. Jak zdůrazňuje americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), tak delikátní operace astronauti na „Hubbleovi“ nikdy neprováděli. 

NASA dnes astronauty zároveň definitivně ujistil, že škrábance, které se objevily na pravém boku raketoplánu po pondělním startu, nepředstavují žádné nebezpečí, a nebude proto zapotřebí další kontrola žáruvzdorného pláště. Asi půlmetrový pás mělkých vrypů do keramických destiček v oblasti napojení křídla na trup dle všeho způsobily odpadávající úlomky z vnější palivové nádrže během vzletu. Jsou však podle NASA v místě, které při sestupu do zemské atmosféry není tolik zranitelné.