Papež Benedikt XVI. v Nazaretu vyzval k ochraně rodinných hodnot

Nazaret - Nejvyšší představitel katolické církve papež Benedikt XVI. dnes sloužil mši v Nazaretu. Přivítaly ho zde desetitisíce lidí, šlo zřejmě o největší shromáždění, které se během papežovy několikadenní návštěvy Izraele uskutečnilo. V promluvě papež vyjádřil znepokojení katolické církve nad tím, co označuje za celosvětový úpadek rodiny a jejích hodnot. Vyzval také k mírovému soužití mezi muslimy a křesťany v Nazaretu, jenž je domovem největší arabské komunity v Izraeli. Odpoledne se setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, a to jen den poté, co vyzval k vytvoření nezávislé palestinské domoviny, což Izrael zásadně odmítá.

V Nazaretu se dlouho na návštěvu papeže připravovali, kvůli mši, kterou dnes Benedikt XVI. odsloužil pod širým nebem, zde vyrostl amfiteátr s 40 tisíci místy. Areál byl do posledního místa zaplněn. Kolem deváté hodiny na místo dorazil papamobil, dav vítal papeže s vlajkami v ruce. Poté Benedikt XVI. odsloužil slavnostní mši, ve které vyzval k odmítnutí „destruktivní síly nenávisti a předsudků“ a k mírovému soužití mezi muslimy a křesťany.

„Nechť všichni odmítnou destruktivní sílu nenávisti a předsudků, která vnáší smrt do lidských duší před tím, než zabije jejich těla,“ řekl papež. „Vyzývám lidi dobré vůle z obou komunit, aby napravili způsobené škody a věrni naší společné víře v jediného Boha pracovali na stavbě mostů a nalezli prostředky k pokojnému soužití,“ promlouval k davu Benedikt XVI.

Papež v proslovu hájil rodinné hodnoty

Vlády mají povinnost bránit tradiční heterosexuální manželské svazky a rodinné hodnoty, zdůraznil papež po mši sloužené v angličtině, latině a arabštině v promluvě k více než 40 tisícům věřících. Vyzdvihl „posvátnost rodiny, která je podle božího záměru založena na doživotní věrnosti muže a ženy posvěcené stvrzující manželskou smlouvou a na přijetí božího daru nového života“. „Rodina se musí vrátit na své prominentní místo jako hlavní základní kámen spořádané a vlídné společnosti,“ řekl Benedikt XVI. a vyzval vlády a zákonodárce k podpoře rodin v jejich výchovném poslání, k ochraně instituce rodiny a jejích neodmyslitelných práv a k zajištění toho, aby všechny rodiny mohly žít a vzkvétat v důstojných podmínkách.

Po obědě s františkány se papež sešel s premiérem Netanjahuem. Tématem asi desetiminutové schůzky byl blízkovýchodní mírový proces a íránská hrozba. V téže době vyjednávači Vatikánu a Izraele diskutovali o problému vydávání víz zaručujících opakované vstupy. Izrael je údajně odmítá udělit asi 500 kněžím z arabských zemí. Vatikán usiluje o volný pohyb křesťanů na území biblické Svaté země.

Později se papež odebral do dominanty Nazaretu, do chrámu Zvěstování Panny Marie. To je jedno z nejvýznamnějších křesťanských poutních míst v Izraeli, protože zde podle Bible archanděl Gabriel Marii zvěstoval Ježíšovo narození.

Podle Nového zákona v Nazaretu vyrůstal Ježíš Kristus a došlo zde ke zvěstování jeho narození Panně Marii. Marie a Josef žili v Nazaretu podle křesťanů před odchodem do Betléma, kde se Ježíš narodil. Později se vrátili a Ježíš zde prožil dětství a mládí a v Galileji pak začal kázat. V Nazaretu dnes žije největší izraelská komunita Arabů, je jich tu asi 70 tisíc. Z toho je zhruba 40 procent křesťanů, zbytek jsou muslimové.

Netanjahu se v Ammánu nečekaně sešel s jordánským králem

Netanjahu se před schůzkou s papežem nečekaně v Ammánu sešel s jordánským králem Abdalláhem II. Ten ho vyzval, aby přistoupil na vytvoření nezávislého palestinského státu a pomohl tak urovnat izraelsko-palestinský konflikt. Král také požádal Netanjahua, aby ukončil osidlování palestinských území a skoncoval se všemi kroky, které by mohly být považovány za změnu stávajícího stavu v regionu. Šlo o první kontakt jordánského krále a izraelského premiéra poté, co se Netanjahu 31. března ujal svého úřadu.

„Král žádal, aby izraelská vláda vyhlásila, že se zavazuje dosáhnout zřízení dvou států (izraelského a palestinského), že akceptuje arabský mírový plán a že podnikne konkrétní opatření tak, aby bylo možné dospět k řešení konfliktu,“ uvádí se v prohlášení jordánského královského paláce.

Netanjahu v pondělí jede do USA, tento týden jednal v Egyptě s prezidentem Husním Mubarakem, kterého ujistil, že Izrael chce co nejdříve pokračovat v mírových rozhovorech s Palestinci.

Arabský mírový plán, který navrhla Saúdská Arábie, nabízí židovskému státu normalizaci vztahů výměnou za stažení Izraele z arabských území okupovaných v roce 1967. Izrael některé prvky plánu považuje za pozitivní, ale nikdy s ním jako celkem nesouhlasil.

Andělé a démoni mají premiéru v poslední den papežovy návštěvy

Na okraj papežovy návštěvy připadla premiéra snímku Andělé a démoni. I přes očekávání nakonec film o tajuplném spiknutí ve vedení katolické církve nevzbudil protesty svatého stolce - na rozdíl od snímku Šifra mistra Leonarda, který mu dějově předchází. Vedle Česka a dalších zemí se 138minutový film - nejspíš náhodou - začíná promítat i v Izraeli. Přesně v poslední den papežovy návštěvy Svaté země.

Vydáno pod