Maďarsko a Slovensko se spojí v boji proti extremismu

Bratislava - Ministři zahraničí Slovenska a Maďarska se dnes shodli, že by obě země měly společně postupovat proti extremismu. Slovenský ministr Miroslav Lajčák a jeho maďarský protějšek Péter Balázs prohlásili, že chtějí takové projevy odvrátit. Oba podpořili také rozvíjení přátelských vztahů mezi oběma sousedními státy, které se zhoršily po loňském zásahu slovenské policie proti maďarským fotbalovým fanouškům.

„Každý stát je zodpovědný za kontrolu extremistických projevů na svém území. Pokud dochází k přelévání tendencí přes hranice, budeme společně pracovat s cílem takové projevy odvrátit a budeme je odsuzovat,“ prohlásil Lajčák. „Když projevy extremismu překročí hranice, stává se to společnou věcí a společnými silami se musíme přičinit o to, aby se zákony všude dodržovaly,“ dodal Balázs. 

Ministři ujistili, že obě země mají zájem o vzájemné přátelské vztahy. Rokovali rovněž o situaci maďarské menšiny na Slovensku a slovenské menšiny v Maďarsku. 

Projevy extremistů byly v minulosti hlavní příčinou napjatých vztahů mezi Maďarskem a Slovenskem. Bratislavě se nelíbily akce maďarských radikálů na jeho území, Maďarsku zase zásah proti jeho občanům. Vztahy pak vyhrotil hlavně loňský zásah slovenských policistů proti fanouškům maďarské národnosti při fotbalovém zápase v Dunajské Stredě.

Vydáno pod