Archeologové našli v Německu kostru obra z římských časů

Kolín nad Rýnem (Německo) - Archeologové našli v Kolíně nad Rýnem neobvykle velkou kostru z římských časů. Odborníci ale zatím ještě celý skelet neodkryli a jen odhadují, že by mohl měřit kolem 1,9 metru. „Zatím můžeme říct, že ten člověk byl nápadně velký a silný,“ řekl Marcus Trier z městského úřadu památkové péče.

Odborníkům se kostru dosud podařilo vyhrabat jen částečně. Její horní polovina je totiž zazděna v sousedním domě. Nyní experti čistí kosti končetin, aby mohli přesně stanovit výšku, pohlaví a věk člověka. Podle rozměrů se kloní k tomu, že by to mohl být muž.

Kostra byla objevena v místech starého pohřebiště

Postavu silného obra vytvořil ve své knize „Quo Vadis“ z dob starého Říma i světoznámý spisovatel Henryk Sienkiewicz. Obrovitým svalnatcem je v jeho románu Ursus, který oddaně slouží hlavní hrdince a chrání ji. 

Archeologové skelet našli na místě v centru města, kde bývalo za římských časů pohřebiště. Kolín je jedno z nejstarších německých měst. Kolem roku 50 ho založili právě Římané jako svou kolonii nazvanou Colonia Agrippinensis.