Letošní úrodu vína v Bordeaux zničilo krupobití

Bordeaux - Některým vinařům z francouzského Bordeaux údajně hrozí krach. Oblast v tomto týdnu postihlo silné krupobití, někde zničilo třetinu úrody, jinde dokonce celou. Některé oblasti byly dokonce zasaženy dvakrát. Velkou část úrody poničily kroupy také v oblasti Margaux. Nižší produkce vína proto zřejmě povede k jeho zdražování.

Tisíce hektarů vinic postihlo tento týden ničivé krupobití, vinaři se obávají, že to z hospodářského hlediska nepřežijí. „Některé oblasti byly postiženy dvakrát. Pro tamní pěstitele to znamená ztrátu 30 až 100 procent úrody,“ řekl Jean-Louis Viviere, který stojí v čele vinařů z oblasti Graves jižně od Bordeaux. 

Počasí zpustošilo i vinice v oblasti Margaux, tady kroupy zničily až 80 procent úrody. Poškozeno tam bylo 700 hektarů vinic. Podle zemědělské komory bude mít pohroma důsledky nejen pro letošek, ale i v následujícím roce. A navíc by se kvůli nedostatku vína mohla zvýšit jeho cena. 

Oblast Bordeaux patří k nejslavnějším vinařským regionům na světě. Nachází se na jihozápadě Francie a sousedí s břehy Atlantského oceánu. Ročně se zde vyrobí asi 5,5 milionu hektolitrů vína, které je uznáváno po celém světě.