Astronauté z Atlantisu poprvé vystoupili do kosmu

Mys Canaveral - Posádka amerického raketoplánu Atlantis dnes poprvé během nynější mise vystoupila do volného kosmického prostoru, aby opravila a vylepšila Hubbleův vesmírný teleskop. Výstup se neobešel bez několika drobných problémů. Díky úpravám by se měla jeho životnost prodloužit o pět až deset let a několikanásobně zvýšit jeho výkonnost. První z pěti výstupů do volného kosmu uskutečnili kosmonauté John Grunsfeld a Andrew Feustel.

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) jejich práci považuje za mimořádně riskantní, protože se pohybují na vysoké oběžné dráze, kde nelze pominout nebezpečí střetu s kosmickým smetím. Asi deseticentimetrový kousek smetí ve středu minul raketoplán jen o několik kilometrů. I malé kousky kosmického smetí jsou schopné při eventuálním nárazu do raketoplánu způsobit velké škody.

Hlavní úkol Grunsfelda s Feustelem spočíval v sejmutí 15 let staré kamery teleskopu a v jejím nahrazení za nový model. Ten má hodnotu 132 milionů dolarů a jeho hlavní výhodou je, že dokáže pohlédnout hlouběji do vesmíru. Kamera je velká asi jako menší piano. Starý přístroj přivezou kosmonauté zpět na Zemi a poputuje do washingtonského muzea Smithsonian Institution. Astronauté při výstupu také na teleskopu nahradili datovou jednotku, která se loni porouchala.

Při manipulaci se starou širokoúhlou kamerou č. 2 měli astronauté menší problémy. Dlouho se jim nevedlo uvolnit šroub, který kameru držel. Na radu řízení mise na něj nakonec použili maximální sílu, i když riskovali, že šroub zlomí a kameru nepůjde odstranit. To se nestalo a 16 let starý přístroj v pořádku odmontovali. Podle astronoma Antonína Vítka je výstup, plánovaný na šest a půl hodiny, velmi náročný, astronauté při něm ztratí až pět kilogramů ze své hmotnosti.

Feustel se kromě dnešního výstupu, který trval o 50 minut déle, než bylo plánováno, zúčastní i dalších dvou „vesmírných vycházek“ v rámci současné mise. Třiačtyřicetiletý astronaut má příbuzné v Česku a kvůli tomu vzal na palubu Atlantisu i českou vlajku a výtisk Písní kosmických od Jana Nerudy.

Start raketoplánu Atlantis
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod