Na slovenská pole se vrací technické konopí

Bratislava - Na Slovensko se vrací technické konopí, ze kterého se dají vyrábět potraviny, kosmetické produkty nebo stavební materiály. Nový zákon dovolil pěstovat tyto rostliny se sníženým obsahem psychoaktivních látek teprve od dubna, zemědělci tak mohli tento týden osít první hektary. V České republice se technické konopí pěstuje už deset let.

Ještě začátkem minulého století patřilo technické konopí mezi nejrozšířenější pěstované rostliny na Slovensku. Vyrábělo se z něj okolo 25 tisíc produktů od potravin přes kosmetiku až po stavební a izolační materiály. Pak ale přišel zákaz a nyní bylo konopí opět povoleno.

„Konopí má určitě potenciál vrátit se ve velké síle,“ domnívá se Michal Ruman z občanského sdružení Konopa. Mezi prvními pěstiteli jsou i výzkumníci z Michalovců: „V rámci našeho ústavu jsme podali strukturální fond pro využití biomasy jako takové až po konečný produkt - brikety, pelety, balíkovaná sláma,“ vysvětluje Pavol Porvaz z Ústavu agroekologie v Michalovcích.

Dosud bylo konopí zakázané

Konopí na Slovensku až do současnosti patřilo k zakázaným rostlinám. Kvůli obavám ze zneužití se nemohlo pěstovat ani konopí se sníženým obsahem THC. Ivan Bašnák byl jedním z lidí, kterým se podařilo bariéru slovenských zákonů nakonec prolomit. Pomohlo mu, že nějaký čas pracoval jako úředník v Bruselu. Dnes je prvním producentem potravin z konopí na Slovensku. Tvrdí, že farmáři i spotřebitelé budou muset konopí nejprve poznat a naučit se ho využívat.

Je třeba vytvořit poptávku po konopných produktech. To je ta největší práce, která bude čekat lidi, kteří chtějí s konopím na Slovensku podnikat.

Na to, aby se konopí vrátilo na slovenská pole ve větším rozsahu, bude nutné dořešit mnoho problémů s jeho využitím jen na technické účely. Vyžádá si to ještě mnoho času a vysoké investice.