Obama vybaví vojenské soudy lepší ochranou podezřelých

Washington - Americký prezident Barack Obama prý ještě dnes oznámí obnovení vojenských soudů, které by měly soudit nevelký počet vězňů podezřelých z terorismu a zadržovaných na vojenské základně Guantánamo. Oznámila to agentura AP s odvoláním na nejmenovaného vládního činitele. Oživí tak zpochybňovaný soudní systém zavedený jeho předchůdcem Georgem Bushem. Chce ho ale vybavit novou právní ochranou pro vězně, píše agentura AP.

Obamovo rozhodnutí obnovit vojenské soudy narazí zcela určitě na kritiku liberálních skupin. Ty se ještě nevzpamatovaly z jeho středečního rozhodnutí zablokovat zveřejnění fotografií dokumentujících týrání zajatců americkými vojáky. Prezident krátce po nástupu do funkce v lednu zmrazil na 120 dní soudní procesy s vězni na Guantánamu. Ve stodvacetidenním období chtěla jeho nová administrativa prověřit vyšetřování údajných teroristů. Šéf Bílého domu také podepsal dekret, kterým nařídil zavřít do ledna příštího roku věznici na základně Guantánamo.  

List Wall Streeet Journal ve čtvrtek napsal, že americká vláda chce převézt vězně ze základny Guantánamo do USA. Tato základna, kterou si Spojené státy pronajaly na Kubě počátkem minulého století, se stala kontroverzním symbolem války proti terorismu minulého amerického prezidenta George Bushe. Za sedm let bylo na základně drženo téměř 800 lidí, z nichž jen dvacítka byla obviněna z válečných zločinů a tři odsouzeni mimořádnými tribunály. Na základně je nyní 241 vězňů.