Srílanská ofenzíva proti Tamilům: Tisíce uprchlíků trpí

Kolombo - Srílanská armáda dnes dobyla poslední část pobřeží na severovýchodě země, které ještě měli v rukou povstalci z hnutí Tygři osvobození tamilského Ílámu (LTTE). Tím tamilské tygry odřízla od ústupové cesty k moři. V obklíčené oblasti jsou i tisíce civilistů. Podle pozorovatelů se tak několikaletá občanská válka definitivně chýlí ke svému konci. To také již několikrát ohlásila i srílanská armáda. Nynější ofenzivu vede od ledna a považuje ji za konečnou. Humanitární organizace upozorňují na utrpení válečných uprchlíků, kteří se stávají terčem nejen Tamilů, ale i vládních vojsk.

Podle vládních údajů se v noci spojily dvě armádní divize bojující na severním a jižním pobřeží. Poprvé za celou dobu války rebelové ztratili přístup k moři a nyní čelí obklíčení na třech čtverečních kilometrech. „Tygři ovládají ještě několik kilometrů čtverečních území, ale už nemají přístup k moři,“ uvedl armádní zdroj, podle něhož bude i zbytek území ovládaný zatím rebely brzy dobyt.

Na tomtéž území se nacházejí i tisíce lapených civilistů. Jen od čtvrtka uprchlo z válečné zóny na 22 000 civilistů a Červený kříž je rozváží do sběrných táborů. Podle humanitárních organizací a OSN jsou uprchlíci terčem útoků z obou bojujících stran, armáda je viněna z útoků na civilní oblasti. Tamilští tygři jsou zase obviňováni, že civilisty drží ve válečné zóně násilím. Jak Kolombo, tak LTTE obvinění popírají.

Uprchlice z válečné oblasti: „Týdny jsme nejedli. Nemůžu ani myslet. Kokos, mléko nebo cokoliv k jídlu jsme neviděli strašně dlouho. Žebrala jsem po domech o trošku rýže. Musíte je zachránit, všechny ty děti, Tamily. Je mi jedno, jestli sama umřu, ale nemůžu už vidět, jak trpí, jsou tam děti bez nohou, některé mrtvé v ulicích.“

Podle OSN v bojích v období od 20. ledna do 7. května zahynulo 7000 civilistů a dalších 16.700 bylo zraněno.

Tamilské špičky se snaží rodiny uklidit do bezpečí

Blížící se kapitulaci si podle vládních zdrojů uvědomují i Tamilové. Do ciziny se prý snaží prchnout rodiny jejich nejvyšších vůdců. Už v pátek mluvčí prezidenta Anuša Palpita prohlásil, že do 48 hodin budou „ze spárů Tamilů vysvobozeny tisíce civilistů“.

Boje začaly na začátku roku 1983 a za pětadvacet let separatistického povstání Tamilů zahynulo nejméně 70 tisíc lidí. Tamilové tvrdí, že jsou jedinými řádnými reprezentanty tamilské menšiny vykořisťované sinhálskou většinou od nezávislosti na britské koruně, kterou ostrovní stát získal v roce 1948.