Indické volby vyhrál vládnoucí Indický národní kongres

Dillí - Koalice vedená vládním Indickým národním kongresem (INK) směřuje k jasnému vítězství ve volbách do dolní komory indického parlamentu. Koalice vedená opoziční Indickou lidovou stranou (BJP), která ztrácí výrazně více, než se čekalo, již uznala porážku. INK by podle prvních odhadů měl získat přes 200 křesel v 543členném parlamentu. Ani jedna z obou hlavních stran ale nejspíš nezíská potřebnou většinu k tomu, aby mohla sama sestavit vládu, a neobjede se bez podpory menších stran a skupin. Výsledky voleb by měly být známy ještě dnes.

Televizní stanice v Indii na základě více než 70 procent sečtených hlasů již prohlásily koalici vedenou INK za vítěz, podle odhadů by tato aliance mohla získat ve sněmovně Sněmovně lidu (Lóksabhá) kolem 258 z 543 křesel. Koalice vedená nacionalistickou Indickou lidovou stranou by naproti tomu měla získat jen okolo 156 křesel. Třetí volební koalice, skupina menších stran známých jako „Třetí fronta“ podle odhadů získá méně než 80 křesel, což je také výrazně za očekáváním.

Premiér Singh označil mandát za impozantní

Indický premiér Manmóhan Singh označil mandát, který voliči jeho nalevo od politického středu ležící straně dali, za „impozantní“. Výrazné vítězství INK je pro Indii překvapení, neboť ještě ve středu hovořily indické televize o převaze koalice vedené INK o maximálně 40 křesel nad hlavním opozičním uskupením. Předsedkyně vítězné strany Sonia Gándhíová k vítězství řekla: „Lidé v Indii nakonec vědí, co je pro ně dobré, a vždy učiní správné rozhodnutí.“

INK bude podle pozorovatelů schopná poměrně snadno vytvořit stabilní a akceschopnou koaliční vládu. Výsledek hlasování i fakt, že mluvčí INK již slíbil rozsáhlé ekonomické reformy, by také měly posílit důvěru investorů. V čele vlády by měl znovu stanout šestasedmdesátiletý ekonom Manmóhan Singh, kterého voliči pravděpodobně ocenili zejména za hospodářské úspěchy a vysoký ekonomický růst posledních let.

Volební účast, o které Evropa sní: 714 milionů voličů

Voleb, které se konaly v pěti etapách po dobu jednoho měsíce, se zúčastnilo asi 60 procent ze 714 milionů oprávněných voličů. Ti mohli vybírat kandidáty ze sedmi celonárodních, 48 regionálních a několika stovek dalších stran. Hlasování skončilo ve středu a dnes se začaly sčítat hlasy. Nový parlament se podle ústavy má ujmout funkce 2. června.

Vydáno pod