Ruská policie brutálně rozehnala pochod homosexuálů

Moskva/Riga/Singapur/Varšava - Ruská policie násilně rozehnala nepovolený pochod homosexuálů v Moskvě. Podle agentury AP natlačila asi 30 účastníků protestu do připravených policejních vozidel. Celkem bylo podle policie zadrženo 40 protestujících, místní média mluví o 80 lidech. Ruští gayové a lesbičky chtěli takzvaným slovanským pochodem homosexuálů upozornit na práva této menšiny v den, kdy se v Moskvě koná finále písňové soutěže Eurovision Song Contest - právě kvůli tomu, že se soutěže homosexuálové či transsexuálové účastní a nikomu to nevadí. Pochody této menšiny proběhly i v dalších světových metropolích. V Rize a Singapuru se obešly bez incidentů, v Krakově zabránila střetu mezi mezi nimi a ultrapravičáky policie.

Pořadatelé protestů vyzvali organizátory soutěže, aby při vysílání policejní zásah odsoudili.

Gayové a lesbičky chtěli v Moskvě protestovat proti diskriminaci. Na svoje omezená práva upozorňují už delší dobu. Navzdory ústavě nesmějí společně vlastnit majetek, navštěvovat se v nemocnici nebo se na úřadě zaregistrovat jako partneři. Teď mávali duhovými prapory, symbolem homosexuálů, a provolávali hesla jako „Homofobie je hanbou této země“ a „Požadujeme stejná práva“. Někteří měli v rukou i běloruské vlajky. Mezi účastníky byli britský obhájce práv gayů Peter Tatchell a předák ruských homosexuálů Nikolaj Alexejev.

Krátce po začátku manifestace zasáhli proti třicítce demonstrantů příslušníci speciální jednotky Omon a odvlekli je do policejních aut a přistaveného autobusu. Tatchella zadrželi ve chvíli, když mluvil s novináři. „Tohle ukazuje, že Rusové nejsou svobodní,“ prohlásil podle AP aktivista.

Starosta Moskvy: homosexualita je satanistická

Moskevská radnice akci nepovolila. Moskevský starosta Jurij Lužkov již dříve označil homosexualitu za „satanistickou“ a jeho mluvčí Sergej Cojdnes pochod odmítl slovy, že „nejen ničí morální základy naší společnosti, ale také záměrně vyvolává nepokoje, které ohrožují životy a bezpečnost obyvatel Moskvy a jejích návštěvníků“. Skoro polovina Rusů si podle průzkumů veřejného mínění myslí, že vztah dvou lidí stejného pohlaví by měl být trestný.

Domácí nacionalisté navíc tvrdí, že v zemi s nízkou porodností znamená propagace homosexuality skoro sebevraždu. „Přece nemůžeme takovou zvrhlost tolerovat. Homosexualita je útěk od civilizace. Je to nízký zvířecí pud, proti kterému je potřeba bojovat,“ prohlásil ruský nacionalista Dmitrij Antonov.

Nedaleko centra Moskvy dnes také demonstrovalo asi 50 lidí z řad ruských nacionalistů a pravoslavných křesťanů, kteří odsuzovali homosexualitu. Policie podle AP zatkla jednoho účastníka, který nařknul z homosexuality představitele Kremlu. Další šestice odpůrců práv pro homosexuály byla podle
AP zatčena při jiné demonstraci v centru metropole.

Pochody v Rize a Singapuru bez incidentů, v Krakově zasáhla policie

Pochody za práva homosexuálů se uskutečnily i v polském Krakově, lotyšské Rize a Singapuru. Podle dostupných informací se obešly bez vážnějších incidentů. V lotyšské metropoli si gayové a lesbičky povolení manifestace vymohli v pátek u soudu. Pochodu se tam za přítomnosti početných policejních sil zúčastnilo kolem 300 lidí, zatímco nepovolené protidemonstrace na 1 200 odpůrců homosexuálů. Vše proběhlo v klidu, zatčeni byli podle policie jen dva lidé.

Homosexuální obec v Singapuru mohla uspořádat podobný pochod vůbec poprvé. Kolem 2500 účastníků v růžových oděvech hrálo a zpívalo v městském parku. Singapurská vláda je sice vůči homosexuálům poslední dobou tolerantnější, ale například sodomie je stále nezákonná.

V jihopolském Krakově pak policisté zabránili střetu pravicových radikálů s účastníky pochodu, který polští homosexuálové rovněž zorganizovali na ochranu svých práv. Proti demonstraci asi pěti set gayů a lesbiček protestovalo několik stovek ultrakatolíků a radikálů. Ti jim chtěli zabránit vstoupit na historické náměstí v centru. „Chtějí legalizovat úchylku. Smrt pedofilům,“ ozývalo se ze shluku mladých nacionalistů. Policisté v obavě před střetem vytvořili kordon. Pochody homosexuálů v silně katolickém Polsku tradičně vyvolávají řadu kontroverzí. Příznivci sdružení Polská mládež na průvod zaútočili v Krakově také před třemi lety. Vzduchem tehdy létaly kameny a vajíčka, zasahovat musela i policie, která zadržela několik desítek osob.