Mexická chřipka se do Číny šíří z USA

Peking - Pevninská Čína potvrdila třetí případ nákazy novým virem chřipky A(H1N1), který je zároveň prvním v hlavním městě Pekingu. Nakaženou je osmnáctiletá dívka, která studovala v americkém státě New York, oznámila dnes agentura Reuters. Čínské ministerstvo zdravotnictví o jejím případě informovalo v den, kdy bylo propuštěno z karantény téměř tři sta lidí z Pekingu a okolní provincie S'-čchuan, kteří byli drženi pod dohledem z obavy, že se mohli novým virem nakazit.

Podle čínského ministerstva zahraničí je posledním případem odhalení onemocnění mexickou chřipkou osmnáctiletá dívka, která studovala v americkém státě New York. Třetí případ nákazy dnes zaznamenal i ostrovní Hongkong. Tamní úřady nyní hledají asi sto pasažérů, kteří s nakaženým třiadvacetiletým studentem letěli na stejné lince z New Yorku. Úřady dnes také z karantény propustily téměř 300 lidí z Pekingu a okolní provincie S'-čchuan, kteří byli drženi pod dohledem z obavy, že se mohli novým virem nakazit.

WHO Japonsko pečlivě sleduje

Japonsko během dneška několikrát zvýšilo počet pozitivně testovaných osob na nový virus na aktuálních 44. Většina nemocných jsou studenti škol v Kóbe a Ósace, kteří se nenakazili v zahraničí, ale doma. Japonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zatím neví, jak se nákaza mezi těmito dvěma městy rozšířila.

WHO v sobotu oznámila, že situaci v Japonsku bedlivě sleduje. Pokud by se potvrdilo, že se virus šíří v oblastech mimo Severní Ameriku, odkud pochází, pak by mohla WHO rozhodnout o zvýšení rizika pandemie v případě A(H1N1) na šestý, nejvyšší stupeň.

Celosvětově se prudký nárůst počtu infikovaný z posledních dní podle WHO zbrzdil. Zatímco v sobotu světová organizace evidovala 8451 pacientů v 36 zemích, dnes to je 8480 lidí ve 39 státech. Nejhůře zasažené jsou i nadále USA a Mexiko, odkud se epidemie této nemoci rozšířila.

Laboratorní testy
Zdroj: ČT24