EU vyzývá k toleranci jiné sexuální orientace

Brusel - Evropská unie dnes vyzvala země na celém světě k zajištění toho, aby sexuální orientace a genderová identita nebyly důvodem k diskriminaci anebo k trestnímu stíhání. Takové porušování lidských práv by podle EU mělo být vyšetřováno a pachatele by měl čekat postih. Uvedlo to české předsednictví EU v prohlášení u příležitosti dnešního mezinárodního dne boje proti homofobii jen den poté, co v několika zemích Evropy homosexuálové realizovali protestní pochody.

EU zdůraznila zásadu nediskriminace, která vyžaduje, aby nositeli lidských práv byly stejnou měrou všechny lidské bytosti bez ohledu na sexuální orientaci a genderovou identitu. Uvítala přitom rostoucí podporu, jíž se těmto zásadám ve světě podle ní dostává. Připomněla, že 67 států z různých regionů v prohlášení Valného shromáždění OSN z 18. prosince 2008 k sexuální orientaci a genderové identitě odsoudilo násilí páchané na osobách z těchto důvodů.

Včera se v Rusku a dalších zemích konaly pochody homosexuálů, kteří upozorňovali na diskriminace, kterým čelí kvůli své sexuální orientaci. Moskevská radnice akci gayů a lesbiček nepovolila a policie jejich shromáždění s použitím síly ukončila. Starosta Jurij Lužkov nedávno neváhal označit homosexualitu za „satanistickou“. Poprvé se pochod homosexuálů konal se svolením úřadů i v Singapuru, kde je však sodomie (takzvané nepřirozené sexuální chování a praktiky) stále nezákonná.

Ruská policie zasahuje během demonstrace gayů a lesbiček v Moskvě.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP