V Barmě začal soud s vůdkyní opozice, EU zvažuje zpřísnění sankcí

Rangún - V Barmě začal soud se známou disidentkou Su Ťij. Před budovou protestují desítky jejích příznivců. Su Ťij čelí obvinění z toho, že údajně porušila podmínky svého domácího vězení. Minulý týden ji totiž v jejím domě bez jejího souhlasu navštívil Američan William Yettaw. Su Ťij teď za to hrozí až pět let vězení. Dnešní líčení skončilo po několika hodinách, proces bude pokračovat zítra. Evropská unie proti procesu s disidentkou protestuje a je připravena projednat případné zpřísnění sankcí proti Barmě.

Ve věznici na severu barmské metropole Rangúnu mezitím dnes začal soudní proces, v němž je představitelka opozice Do Aun Schan Su Ťij obviněna z porušení pravidel domácího vězení.

Dnešní líčení bylo po pěti hodinách odročeno na zítra dopoledne. Před soudem se barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij ohradila, když ji neoslovovali celým jménem. Soudci totiž při oslovování disidentky vynechávali jméno, které má Su Ťij po otci, národním hrdinovi Aunu Schanovi. „Když mne nebudete nazývat mým celým jménem, nebudu reagovat,“ vzdorovala politička.

Proces nebude veřejný

Jejímu obhájci se dnes nepodařilo u soudu prosadit, aby proces probíhal před veřejností. Soudu se chtěli zúčastnit i velvyslanci Británie, Francie, Německa a Itálie. Ty ale dovnitř budovy nepustili. K soudu se mohl dostavit pouze americký konzul, a to kvůli tomu, že společně se Su Ťij je souzen i americký občan.

Pár set metrů od věznice, kolem jejíhož areálu bezpečnostní síly vybudovaly zátarasy a zábrany z ostnatého drátu, se nicméně shromáždilo několik desítek příznivců nositelky Nobelovy ceny za mír.

Politička je obviněna, že porušila domácí vazbu, když ji minulý týden bez vědomí úřadů v jejím bydlišti v Rangúnu navštívil cizinec. Za to jí hrozí až pětileté vězení.

Podle informací hlavní barmské opoziční strany Národní ligy pro demokracii, v jejímž čele Su Ťij stojí, navštívil disidentku v jejím domácím vězení z dosud nejasných důvodů Američan John Yettaw. Přeplul k ní přes jezero, na jehož břehu její dům stojí. Yettaw strávil v domě dva dny, přestože ho Su Ťij údajně vyzvala, aby jej opustil. Po dvou dnech ho při odchodu stejnou cestou barmská vojenská junta zatkla. Obviněn byl ze vstupu do zakázané zóny a z porušení imigračních zákonů.

Su Ťij z minulých 19 let strávila víc než třináct v domácím vězení. Barmská junta, která je u moci od roku 1962, ji řadí mezi osoby ohrožující veřejný pořádek a vězení jí prodlužuje.

Šéfové diplomacií EU zatím sankce nezpřísnili

Ministři zahraničí EU zatčení vůdkyně barmské opozice odsoudili. O zpřísnění sankcí vůči barmské juntě zatím nerozhodli, nicméně vyzvali unijní instituce ke zvážení tohoto kroku. „Rada odsuzuje zatčení vůdkyně opozice Su Ťij a členů její domácnosti. Vyzýváme k jejímu okamžitému propuštění,“ prohlásil dnes český ministr zahraničí Jan Kohout.

Šéfové diplomacií EU se již v dubnu dohodli na prodloužení sankcí vůči Rangúnu o rok. Jejich součástí je například embargo na dovoz zbraní nebo restrikce namířené proti představitelům junty a státem ovládaným firmám. Součástí restrikcí je mimo jiné opatření, že barmští prominenti nemohou dostat víza do EU nebo mají zmrazené finance. Sankce omezují také třeba dovoz barmského dřeva, minerálů a dalších nerostů do zemí EU.

Ani ekonomické sankce ale nemají prakticky žádný dopad. Barma z devadesáti procent obchoduje s asijskými zeměmi, hlavně s Čínou, která nad ní drží ochrannou ruku. Barma a lidská práva se tak možná dostanou i mezi témata summitu EU s Čínou, který se ve středu bude konat v Praze.