Oprava Hubbleova teleskopu skončila úspěšně

Mys Canaveral (USA) - Astronauti z raketoplánu Atlantis dnes po nedělním čtvrtém výstupu naposledy vyrazili do volného kosmického prostoru a dokončili opravu Hubbleova teleskopu. V neděli opravovali nefunkční spektrograf a instalovali nové panely tepelné izolace. Kvůli zdržení při první části prací hrozilo, že se nepodaří všechny úkoly stihnout, ale nakonec astronauti Michael Massimino a Michael Good po více než osmi hodinách práce uspěli. Opravy se podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) ukázaly být složitější, než se předpokládalo. Pátým výstupem se uzavřela jedna z nejnáročnějších misí v dějinách letů do kosmu, při níž museli astronauti více než v jiných případech používat brutální sílu místo jemné mechaniky.

John Grunsfeld a Andrew Feustel na devatenáct let starém dalekohledu, upevněném na speciální plošině v nákladovém prostoru raketoplánu, úspěšně dokončili výměnu baterií, kterou astronauti zahájili při druhém výstupu. Na teleskopu během sedmi hodin ve volném prostoru rovněž nainstalovali nový navigační senzor a vyměnili starou tepelnou izolaci.

NASA počítal s výměnou dvou izolačních panelů. Pokud by však byl dostatek času, tak měli kosmonauti nahradit i třetí izolaci. Poslední servisní výstup se uskutečnil s časovou rezervou, takže Grunsfeld a Feustel vyměnili všechny panely.

Pátou servisní výpravu k Hubbleovu dalekohledu ještě před jejím zahájením označoval NASA za jeden z nejsložitějších úkolů ve svých dějinách a její dosavadní průběh mu dává za pravdu. Některé úkony astronauti přirovnávali kvůli jejich technické náročnosti k chirurgické operaci mozku, dvakrát ovšem museli na zaseklé šrouby použít také hrubou sílu.

Většina nových či opravených přístrojů teleskopu zatím podle NASA funguje dobře. Výjimkou je renovovaná kamera ACS, které „nechodí“ jeden ze tří kanálů. Kvůli nízké teplotě zkolaboval podle serveru space.com také spektrograf, k němuž se astronauti v neděli horko těžko dostávali. Inženýři NASA plánují jeho testy zopakovat, až se zařízení určené k pozorování černých děr a atmosfér vzdálených planet zahřeje na provozní teplotu.

V úterý by měla posádka vrátit teleskop pomocí mechanické paže raketoplánu na oběžnou dráhu ve výšce 560 kilometrů nad Zemí. Poté se Atlantis vydá na zpáteční cestu. Přistání na Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, odkud raketoplán před týdnem odstartoval, je naplánováno na pátek 17:41 SELČ.

Zvláště náročná byla čtvrteční oprava spektrografu

Do roku 2004 přinášel starý spektograf důležité informace o černých dírách v kosmu a o složení atmosfér planet mimo sluneční soustavu. Astronauti nejdříve museli z krytu spektrografu odstranit kolem stovky šroubů, aby se vůbec dostali k místu opravy. Právě přitom se operace zadrhla: jeden ze šroubů ne a ne povolit. Po několika neúspěšných pokusech uvolnit šroub speciálním nástrojem astronauti museli sáhnout k osvědčené hrubé síle a šroub strhnout. Museli ovšem dávat velký pozor, aby šroub nebo i jiné díly neunikly do volného kosmu, kde by se z nich mohly stát nebezpečné projektily pro vesmírné lodě.

Oprava teleskopu byla těžká jako operace mozku, tvrdí NASA

NASA přirovnal tuto část opravy teleskopu kvůli jeho technické náročnosti k chirurgické operaci mozku. Spektrograf pracoval od roku 1997, ale kvůli přerušení proudu nebyl od roku 2004 aktivní. Massimino a Good si nakonec i přes zdržení na opravě spektrografu poradili také s instalací nových izolačních panelů. 

Maratonský výstup Massimina a Gooda trval přes osm hodin. Byla to šestá nejdelší kosmická vycházka v historii, ještě o několik minut delší než páteční. „V tomto stadiu máme ze všeho, co jsme udělali, dobrý dojem,“ řekl k postupu modernizace teleskopu ředitel programu Hubble v NASA Preston Burch.

Práce na teleskopu astronauti zakončí dnes pátou, poslední plánovanou směnou. V úterý Atlantis vrátí opravený a zmodernizovaný přístroj na oběžnou dráhu a vyrazí zpět k Zemi.

Vydáno pod