Poláky rozčílil evropský klip k pádu komunismu

Varšava - Rozporuplné reakce vyvolal nejen klip k českému předsednictví EU s kostkou cukru, ale nově i tříminutový klip Evropské komise připomínající dvacáté výročí pádu komunismu ve východní Evropě. Velkou nevoli vyvolal krátký film zejména v Polsku. Přeceňuje prý zásluhy Německa, nevěnuje dostatečnou pozornost klíčovým událostem v Polsku z roku 1989 a obsahuje i věcné chyby. Polský velvyslanec při EU Jan Tombinski poslal komisi dopis, kde žádá nápravu. Komise jej ujistila, že je připravena klip vylepšovat.

Film nazvaný 1989-2009: 20 Years of Liberty! (1989-2009: 20 let svobody!) vůbec nezmiňuje jméno nezávislých odborů Solidarita, které v létě roku 1989 dosáhly konání prvních částečně svobodných voleb ve východním bloku. „Ukazuje to, že i v Evropské komisi se dělají hloupá rozhodnutí a dějí hloupé věci,“ prohlásil podle dnešního vydání deníku Rzeczpospolita polský premiér Donald Tusk. „Chtěl bych opět nastolit správné proporce ve vnímání toho, co se před dvaceti lety odehrálo.“ Podle Varšavy je ve videoklipu navíc věcná chyba, když pro ilustraci zavedení výjimečného stavu v Polsku v roce 1981 byly použity záběry z demonstrace na podporu svobodného tisku z roku 1993.

Donald Tusk:

„I v Evropské komisi se dělají hloupá rozhodnutí a dějí hloupé věci.“

Klip zveřejnila komise na internetovém portále youtube.com. Snímek začíná záběry z protivládních demonstrací a povstání, které se ve východoevropských zemích během 40 let komunistického režimu udály. Nechybí zde ani zmínka o zavedení výjimečného stavu v Polsku v roce 1981 a obrázky z okupace Československa v srpnu 1968. Další část pak symbolicky zachycuje dvacet let života mladíka, narozeného v den pádu Berlínské zdi 9. listopadu 1989, jehož životní osudy se prolínají s významnými událostmi z průběhu evropské integrace.

Podle Evropské komise se nejedná o historický dokument, ale o krátký umělecký příspěvek ke 20. výročí pádu železné opony. Mluvčí komise Joseph Hennon nicméně ujistil, že sporná část snímku bude prozkoumána a případně upravena. Zdůraznil, že komise je připravena klip vylepšovat.